A Cap Gemini rossz előrejelzése

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 27. 08:06
A francia Cap Gemini Ernst and Young vezetési és információs technológiai tanácsadó cég kedden csökkentette idei előrejelzését, és mérséklődő bevételei láttán költségcsökkentő programot indított.
A Cap Gemini előrejelzését júliusra várta a piac, de a cég már kedden közölte, hogy a korábbi 9,6 milliárd helyett már csak 9 milliárd eurós bevételt remél az idén, és az első félévi működési profitrés 6 százalékos lesz - 4 százalékponttal kisebb a piac által elvártnál - 4,4 milliárd euró bevételen.

A cég keddi közleménye szerint az év első hónapjaiban megnyugtatóan érkeztek a megbízások, ám az utóbbi hetekben lassult a piac, az ügyfelek viselkedése - mint írták - megváltozott, halogatják a fontos megrendeléseket, sőt le is mondják őket.

Az ágazat átfogó lassulására panaszkodó jelentés miatt az európai értéktőzsdéken kedden gyengülésnek indultak a fejlett technológiai részvények, lehúzva az irányadó mutatókat.

Az új helyzetben a Cap Gemini 85 millió eurós költséggel átszervezést hajt végre: újabb 1900 fővel csökkenti világszerte 60 ezres alkalmazottlétszámát. Az év eleje óta 900 embert már elbocsátottak. Az új elbocsátásokban háromnegyed részt mérnökök és tanácsadók kerülnek sorra, a többi pedig az adminisztratív létszám terhére. Hangsúlyozták, hogy Franciaországban nem lesznek elbocsátások, mert ott jó az üzletmenet, hanem főleg az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és a skandináv országokban lesznek leépítések.

A Cap Gemini kedden kora délután is aznap elért éves mélypontja, 86,00 euró közelében járt a párizsi értéktőzsdén: 86,45 euró volt, 21,8 százalékkal olcsóbb a hétfői zárónál. Közben a párizsi értéktőzsde irányadó CAC mutatója 135,55 pontos, 2,5 százalékot meghaladó veszteségben volt.

Kulcsszavak: +céginfo Cap Gemini

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36