Szakmai fórum a szoftvertesztelésről

forrás Prim Online, 2011. május 12. 20:22

Interaktív szakmai fórumot rendeztek a szoftvertesztelői szakma jelenéről, megítéléséről, az alkalmazott módszerekről és a várható új irányokról.

A szakmai rendezvények szervezésére specializálódott IIR Magyarország 2011. Május 11-én tartotta meg a Szoftvertesztelés 2011 elnevezésű konferenciát, melynek színhelyéül egy igazán dekoratív helyszín, a budapesti Boscolo Luxury Hotel adott otthont.
A konferencia előadói a szoftvertesztelés legkorszerűbb módszereit, a legújabb eszközöket és technikákat mutatták be valós példákon és esettanulmányon keresztül. Az előadók között jelen voltak a legnagyobb hazai telekommunikációs cégek (Magyar Telekom, Vodafone, Ericsson, Nokia Siemens Networks), a Budapesti Műszaki Egyetem, a HP Magyarország, az információs technológiai tanácsadással foglalkozó Capgemini, az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó GE Healthcare, és esettanulmánnyal érkezett a Raiffeisen Bank is.

A szakmai napot a rendezvény elnöke, Stöckert Tamás nyitotta meg, aki 2007 óta a Hungarian Testing Board (Magyar Szoftvertesztelői Tanács) elnökségi tisztségét is ellátja. A szervezet egyébiránt az International Software Testing and Qualification Board (ISTQB) kizárólagos magyarországi képviseleteként működik. Előadásában Stöckert Tamás áttekintést adott a komplex tesztelési folyamatokról, ismertette a tesztelés rizikócsökkentő - és gyakran költségcsökkentő - szerepét a fejlesztési folyamatokban, valamint érdekes adatokkal szolgált a vállalatok tesztelési szokásairól. Megtudhattuk, hogy egy 2009 áprilisában készült, az érintett iparág szinte teljes spektrumát lefedő németországi tanulmány szerint a megkérdezett vállalatok mindössze 30%-a rendelkezik dedikált tesztelési részleggel, és csak 5% végeztet teszteléseket teljes outsourcing keretében.

A szoftvertesztelés általános megítélésével kapcsolatban elhangzott, hogy sokan még ma sem tekintik önálló szakmának, ugyanakkor a szoftvertesztelési tevékenység tekintélye növekszik, és a tapasztalt, magasan kvalifikált szakemberek iránti igény is egyre nő. A felsőoktatási intézményekben is egyre több helyen jelenik meg önálló szakirányként a szoftvertesztelés. Bizakodásra ad okot a hazai helyzet is, ugyanis Magyarországon 2008 óta több mint hétszázan szereztek ISTQB szabvány szerinti szoftvertesztelői képesítést a Hungarian Testing Board-nál.

Az egyedi tesztelési módszerek sajátosságait bemutató előadások között kiemelten érdekes volt Széll Szilárd (Nokia Siemens Network) prezentációja az agilis fejlesztés módszertanáról tesztelői szemmel. Az előadásokat követő szakmai beszélgetések és a rendezvény szünetei kiváló lehetőséget teremtettek a szakmai tapasztalatok megosztására, a problémás kérdések megvitatására és nem utolsó sorban a szakmai kapcsolatok ápolására.

A konferencia kulcstémái voltak:

·    Piaci Körkép - Interaktív-beszélgetés a szoftvertesztelői szakma szereplőivel
·    Az automatizált tesztelés új irányai - Az Ericsson által kifejlesztett automatikus tesztkörnyezet ismertetése
·    Agilis fejlesztés módszertana tesztelői szemmel - CI rendszer bemutatása egy valós projekten
·    Teszt-módszertan - Esettanulmány: a "Vodafone út"
·    Automatizált tesztelés többgépes környezetben - GE Healthcare Esettanulmány
·    Banki Esettanulmány - Ki mikor mit és hogyan tesztel?
·    Modell alapú tesztelés alkalmazása egy konkrét projektben - Tapasztalatok az ipari demonstrátorokon végzett tesztek alapján
 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38