Microsoft újdonságok a MIX11 fejlesztői konferencián: IE10, Kinect SDK, Phone 7, Silverligh 5, Azure...

forrás Prim Online, 2011. április 15. 17:01

Az immár hatodik éve megrendezett MIX konferencia a Microsoft, a webdizájnerek és a fejlesztők között zajló folyamatos párbeszéd fóruma. Az idei kétnapos rendezvényen a Microsoft - az Internet Explorer 9 (IE9) debütálása után csupán 4 héttel - máris elérhetővé tette a böngésző utódjának, az Internet Explorer 10-nek az ún. "platform preview" verzióját, amely az IE9 HTML5-támogatásának és sebességének továbbfejlesztésére épül. A konferencián emellett bemutatkozott a Kinect SDK, azaz a világrekorder eladásokkal büszkélkedő kontroller nélküli játékkonzol-megoldás, a Windows Phone 7 új fejlesztői platformja, a Silverlight 5 bétája, valamint a Windows Azure felhőrendszer is új képességekkel gazdagodott. 

 
 

A fejlesztők egy komoly technológiai kihívással szembesülnek napjainkban: mivel a fogyasztók többféle eszközt használnak egyszerre, a teljesítmény és a felhasználói élmény érdekében minden készülékre újra kell írni az ezeken futó alkalmazásokat. Ennek eredményeképp, az olyan technológiai szabványok, amelyek kiváló teljesítményt nyújtanak a webes eszközökön – mint például a HTML5 –, igen fontos szerepet játszanak. Eme trendnek köszönhetően a fejlesztők olyan technológiák irányába fognak elmozdulni, amelyek nemcsak, hogy megfelelnek a szabványoknak, hanem ki is aknázzák az adott eszköz képességeit az átütő erejű webes alkalmazások létrehozása érdekében.

Az Internet Explorer 10 az IE9-ben megjelent újdonságok, többek között a hardveres gyorsítás és a HTML5-támogatás továbbfejlesztése mellett új szabványokat is támogat, amilyen például a CSS3 Gradients a háttérképek esetében, vagy a CSS3 Flexible Box Layout.

Az Internet Explorer 10 fejlesztők számára ajánlott Platform Preview verziója a http://www.IETestDrive.com oldalról tölthető le, ahol a böngésző kódja várhatóan háromhavonta újul meg. A böngésző képességeit bemutató demók a http://www.microsoft.com/presspass/events/mix weboldalon találhatók.
 

A Microsoft ma nyújtott először mélyebb betekintést a Windows Phone következő verziójának fejlesztési platformjába. Ez a verzió az év második felében jelenik meg az új és meglévő készülékekhez. A fejlesztők tehát hamarosan frissített Windows Phone fejlesztői eszközökkel dolgozhatnak. Közéjük tartozik egy performance profiler és egy érzékelő-szimulációs eszköz, amelyekkel a fejlesztők integráltabb és nagyobb teljesítményű alkalmazásokat írhatnak. Az új alkalmazásplatform előnyei:
   - Alkalmazás-multitasking a háttérfeldolgozáshoz, a hang- és fájlátvitelhez és az alkalmazások közötti gyors váltáshoz.
   - Mélyebb telefonintegráció, így az alkalmazások jobban ki tudják aknázni a Live Tile-ok, azaz az élő mozaikok sokoldalúságát.
   - Hozzáférés a fényképezőgép és a mozgásérzékelő könyvtárához, így a fejlesztők olyan alkalmazásokat építhetnek, amelyek beágyazva támogatják az eszköz hardverét és a kiterjesztett valóság (augmented reality) élményét nyújtják.
 
Az új képességekkel a fejlesztők még kreatívabb és lebilincselőbb alkalmazásokat és játékokat készíthetnek a Windows Phone-ra. A Windows Phone-hoz készült ingyenes fejlesztői eszközök májustól lesznek elérhetők. A 38 ezer regisztrált fejlesztő, a több mint 13 ezer alkalmazás és az eredeti Windows Phone fejlesztőkészlet 1,5 milliós letöltési adata is jól mutatja, hogy a fejlesztők képezik a gyorsan bővülő Windows Phone ökoszisztéma alapját.
„A Windows Phone következő verziója jól érzékelteti, hogyan fejlesztjük tovább stratégiánkat annak érdekében, hogy a fejlesztők proaktívan tudjanak reagálni a felhasználói igényekre, kihasználva a gazdagabb felhazsnálói élményben, a nagyobb teljesítményű alkalmazásplatformban és az alkalmazás-ökoszisztémában rejlő lehetőségeket” – mutatott rá Joe Belfiore, a Windows Phone programot irányító Microsoft-alelnök. 
 
 

Az Xbox 360 konzolhoz készült Kinect nemrég bekerült a Guinness rekordok könyvébe a két hónap alatt a legnagyobb számban eladott otthoni eszközként. A Kinect felhasználói – vezérlő használata nélkül – egész testükkel és hangjukkal részt vehetnek a játékban és a szórakozásban. A Kinect 2010 novemberi megjelenése óta a rajongók többféle szokatlan és nem játékhoz kötődő alkalmazási területen is kipróbálták a megoldás kínálta lehetőségeket. A mai MIX konferencián a Microsoft részletesen bemutatta a Windowsra készült Kinect SDK béta változatának egyes jellemzőit: 
   - Megbízható test- és végtag követés: a rendszer képes követni a Kinect látómezejében mozgó egy vagy két személy testének és végtagjainak helyzetét. 
   - Fejlett hangjellemzők: négyelemű mikrofontömb, fejlett akusztikus zaj- és visszhangszűréssel a kiváló hangminőséghez; hullámformáló funkció az aktuális hangforrás azonosításához; integráció a Windows beszédfelismerő API-jával.
   - XYZ mélységérzékelő kamera: szabványos színes kamera-stream hozzáférés és mélységadatok, amelyek jelzik a tárgy Kinect kamerától számított távolságát.
Az alábbi címen jelentkező fejlesztőket a Microsoft értesíti a Kinect SDK béta változatának bevezetéséről: http://research.microsoft.com/kinectsdk.
 
 

A Microsoft arról is beszámolt, hogy már elérhető a Microsoft Silverlight 5 béta változata, amely a rich media és az alkalmazásfejlesztés terén kínál újdonságokat. Új képességei közé tartozik a videominőséget és -teljesítményt javító hardveres videodekódolás, és a Trickplay megoldás, amely lehetővé teszi egy videó sebességének módosítását anélkül, hogy a hang magassága megváltozna. A Microsoft Silverlight 5 bétájának új Microsoft XNA-alapú felülete lenyűgöző 3D vizuális megjelenítést nyújt az alkalmazásokon belül, számos fejlesztői produktivitást és végfelhasználói élményt fokozó, új jellemzővel együtt. Bővebb tájékoztatás és a letölthető béta változat az alábbi weboldalon érhető el: http://www.microsoft.com/silverlight.
 
 

Fenti újdonságok mellett a Windows Azure is új,, mindenki számára elérhető képességekkel gazdagodott. Közöttük olyan szolgáltatások is szerepelnek, amelyek gyorsítják az alkalmazások teljesítményét és biztonságos, nyílt hozzáférést nyújtanak a webes alkalmazásokhoz a népszerű identitás-szolgáltatókon (Microsoft, Facebook és Google) keresztül. Szintén mától elérhető a Windows Azure forgalommenedzselő képességének technikai előzetese (community technology preview). Ennek segítségével a fejlesztők kiegyensúlyozott alkalmazásteljesítményt érhetnek el az egyes földrajzi régiók között. Június végétől pedig hozzáférhető lesz a Windows Azure média-streaming képességeket nyújtó tartalomszolgáltató (CDN) hálózatának előzetes változata. Bővebb információ ezekről a fejlesztésekről itt található: http://blogs.msdn.com/b/windowsazure.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50