A rugalmas munkavégzés összefügg a termelékenységgel

forrás Prim Online, 2012. február 14. 09:30

A Regus legfrissebb tanulmánya bizonyította, hogy a rugalmas munkavégzés közvetlenül hozzájárulhat a termelékenység javulásához és a bevétel növekedéséhez. A hely és idő tekintetében kötetlen munkavégzés hozzásegíti a vállalatokat a tehetséges munkavállalók megtartásához és a munkamorál javításához is.

A magyar vállalatok 69 százaléka számolt be arról, hogy a rugalmas munkavégzési lehetőségeknek köszönhetően nőtt a termelékenységük, valamint 61 százalékuk szerint ez közvetlen bevétel növekedést is eredményezett - állapította meg felmérésében a Regus, a rugalmas munkahelyi megoldások vezető szolgáltatója. 

A felmérés során világszerte több mint 16 000 üzleti vezetőt kérdeztek meg, és ez az első olyan ismert tanulmány, amely független kutatási eredmények alapján bizonyította az ok-okozati összefüggést a rugalmas munkavégzés (idő és hely tekintetében) és a termelékenység javulása, illetve a bevétel növekedése között.

A hazai válaszadók 58 százaléka arról is beszámolt, hogy sokkal energikusabbnak és motiváltabbnak érzi magát a rugalmas munkavégzésnek köszönhetően, ami magyarázatot adhat a megnövekedett produktivitásra. A rugalmas munkavégzés jobb munkamorált és egészségi állapotot is eredményez, amely fontos szerepet játszik a tehetségek megőrzésében is, hiszen ezzel az eszközzel a vállalatok jutalmazhatják értékes munkatársaikat.

A kutatás további érdekes megállapításai a következők:
·    A megkérdezettek 42 százaléka állítja, hogy többet dolgozik utazás közben, mint korábban.
·    A válaszadók 54 százaléka szerint cégénél a munkavállalók egészségesebbnek érzik magukat a rugalmas munkavégzési lehetőségnek köszönhetően.
·    A megkérdezettek 66 százaléka gondolja úgy, hogy nőni fog azoknak a száma, akik karrierjük bizonyos szakaszában, részmunkaidőben dolgoznak majd
·    A kisebb vállalatok általában könnyebben tértek át a rugalmas munkavégzésre. A KKV-k munkavállalóinak 80 százaléka szerint a munkahelyük a korábbinál rugalmasabban működik, míg a nagyvállalatoknál a dolgozók 68 százaléka gondolja ugyanezt.

Mark Dixon, a Regus vezérigazgatója
megjegyezte: „A technológia fejlődése, valamint a munkavállalók kiegyensúlyozottabb időbeosztásra vonatkozó elvárása azt mutatja, hogy a rugalmas munkavégzés már nem kivétel, hanem elfogadott minta. A felmérés megerősíti, hogy közvetlen összefüggés állapítható meg a rugalmas munkavégzési lehetőségek és a növekvő termelékenység, illetve a nagyobb árbevétel elérése között.”

„Ezeken az előnyökön kívül a munkatársak arról is beszámolnak, hogy egészségesebbnek, energikusabbnak és sokkal motiváltabbnak érzik magukat, ami egyben azt is jelenti, hogy elégedettebbek munkahelyükkel. Az ilyen munkatársak kisebb valószínűséggel hagyják el önszántukból a vállalatot. Mivel az elvárások mind a munkavállalók, mind a munkaadók részéről változnak, a részmunkaidős megoldások egyre elterjedtebbé válnak. Ez a tendencia nem csak a szabadúszók, a dolgozó anyák, illetve az idősebb korosztály esetében érvényes, hanem a karrierjét akár párhuzamosan több állásban megkezdő Y generáció esetében is. ”
– fűzte hozzá Mark Dixon.

Kulcsszavak: távmunka munkaügy

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36