Országos középiskolai agrárvetélkedő indul a MATE szakmai támogatásával

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 1. 18:43

A közhiedelemmel ellentétben már nem a piros traktorok, a puttonyos szőlőszedők és a sáros gumicsizmák jelentik a mezőgazdaságot. Az agrárterület is felzárkózott a high-tech világhoz, ami ma már hatékonyabb és minőségi termelést, biztosabb életkörülményeket és környezeti fenntarthatóságot jelent. A szakmát és a hozzá vezető tanulási lehetőségeket népszerűsíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával induló Nagy Diák Agrárteszt 2 – mezőgazdálkodj okosan! vetélkedő, nagy értékű nyereményekkel.

A high-tech informatika már most olyannyira elválaszthatatlan a mezőgazdaságtól, mint megannyi más szakterülettől. A drónok, a robotika, a mesterséges intelligencia, az autonóm járművek és az óriásadatbázisok ugyanis mára mind részévé váltak a mezőgazdasági termelés, a kertészet, a vízgazdálkodás és az élelmiszer-előállítás teljes folyamatának. 

 

A Nagy Diák Agrárteszt azt a célt szolgálja, hogy az okostelefonnal és netkapcsolattal felnövő diákok felfigyeljenek az agráriumot elárasztó high-tech fejlesztésekre. Ha élményeik révén felismerik az innovációkban rejlő óriási potenciált, ők is aktív részesei kívánnak majd lenni a jövő mezőgazdaságának.

 

 

A Nagy Diák Agrárteszt egy háromfordulós, online, edukatív vetélkedő, amelyben középiskolás fiatalok vehetnek részt, de a játékot bárki kitöltheti. A verseny első fordulója 2022. szeptember 1-december 15. között érhető el a www.agrarteszt.hu oldalon. Az itt legjobb eredményt elért 1000 játékos meghívást kap a 2022. december 28-30-án tartandó középdöntőbe, ahonnan a döntőbe jutó legsikeresebb 10 diák agrártudós között dől el az értékes nyeremények sorsa. A díjátadóra a 2023. januári Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon kerül sor, ahol gazdára talál a kétszemélyes külföldi utazás, a kerékpár és a mobiltelefon.

 

„A MATE-ra felvett elsőéves hallgatók több mint fele, 1424 fő agrár- és élelmiszertudományi képzésekre nyert felvételt az idén. Az ő szerepük kiemelt fontosságú, hiszen olyan összetett kihívásokkal még nem nézett szembe az agrárszektor, mint ami napjainkban tapasztalható. Egyre több embernek kell ugyanis élelmiszert biztosítani egyre kevesebb területről, miközben a klímaváltozás és az orosz-ukrán válság hatásai is súlyosbodnak. Ezekre a hallgatókra tehát számos kihívás, ugyanakkor biztos megélhetés is vár, amelyhez minden naprakész elméleti és gyakorlati tudást átadunk számukra” – emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

 

 

A Nagy Diák Agrártesztet másodjára szervezi meg a DUE Médiahálózat. Első alkalommal több mint 10 ezer diák indult a versenyen, amit a Pápai Református Kollégium Gimnázium akkori tanulója, Benedek Enikő Zsófia nyert meg. A fődíjas időközben felvételt nyert a MATE mezőgazdasági mérnöki képzésére, ahol szeptemberben kezdi meg tanulmányait.

 

„Az agrárteszten drónt és hozzá tartozó tanfolyamot nyertem. A szülőfalum, Hegyesd megbízásából azóta is rendszeresen készítek fotó- és videófelvételeket a településről és környezetéről, a hegyről, lovardáról, szalmabálákról, horgásztóról.”

 

A Nagy Diák Agrárteszt első fordulója elkezdődött, és négy hónap múlva kiderül, ki lesz Enikő után a legokosabb diák agrártudós Magyarországon.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50