Karrierváltóknak és szülőknek is segít újra munkába rázódni a Morgan Stanley programja

forrás: Prím Online, 2023. október 26. 12:53

Több év kihagyás után gyakran egy angol nyelvű prezentáció megtartása vagy akár egy email megírása is frusztrálóan nehéz kihívás lehet a munka világába visszatérők számára. A kihagyott idő alatt megkophat a gyakorlati tudás is, de az egyik legfőbb probléma a legtöbb esetben az önbizalom elvesztése. Ennek megerősítésében is segít a Morgan Stanley Return to Work – Lendülj újra munkába! programja, amelyet már nyolcadik éve hirdet meg Budapesten is a globális pénzintézet. A 16 hetes képzés azoknak segít, akik legalább egy év kihagyás után szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra, akár gyermekvállalás folytán, akár más okból hagyták félbe karrierjüket. A programra 2023. november 13-ig lehet jelentkezni.

Szülési szabadság, hozzátartozók ápolása, betegségből való felépülés vagy éppen továbbtanulás – akármilyen okból is szakítja meg valaki a karrierjét hosszabb időre, sokaknak nem könnyű visszarázódni a munka világába. Az ilyen „újrakezdők” ennek ellenére nem problémát, hanem megoldást és lehetőséget jelentenek, legalábbis így gondolja a Morgan Stanley. „A jelenlegi, feszített munkaerőpiacon fontos tartalékot jelenthetnek azok a szakemberek, akik éppen nem aktívak, de kis segítséggel szívesen visszatérnének a munkaerőpiacra. Ez nem könnyű feladat, hiszen a kihagyott évek alatt megkophat tudásunk és kieshetünk a szakmai vérkeringésből, azonban a megfelelő támogatással, rövid idő alatt is újra önbizalmat szerezhetnek és értékes munkatárssá válhatnak a visszatérő kollégák” – mondta el Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR vezetője.

 

A globális pénzintézet mintegy 3000 szakembert foglalkoztat budapesti elemző és informatikai központjában, ahol ismét meghirdették a munkaerőpiacra való visszarázódást elősegítő Return to Work programot. A Morgan Stanley először 2014-ben Londonban és az Egyesült Államokban indította el az ismét munkába lendülőket támogató programját, a budapesti irodában 2016 óta lehet jelentkezni rá, és már több százan kezdték újra a karrierjüket a segítségével. A 16 hetes program során a résztvevők felfrissítik szakmai ismereteiket, fejlesztik nyelvtudásukat, időmenedzsmentet, kommunikációs technikákat tanulnak, fejleszthetik prezentációs és kommunikációs készségeiket is mentorok segítségével. Korábbi résztvevőkkel, illetve a vállalat vezetőivel is találkozhatnak, és önkéntes munkában is részt vehetnek.

 

 

Fél évtizednyi kihagyás után sincs lehetetlen

 

„Hat év szülési szabadság után úgy éreztem, hogy számos készségem fejlesztésre vagy legalábbis frissítésre szorul – az megkopott az angol nyelvtudásom, az Excel-használatom, a prezentációs készségeim, de már egy email megírása sem volt magától értetődő – mondta el Török Andrea, aki 2021-ben vett részt a programban, és jelenleg a Morgan Stanley budapesti irodájának pénzügyi részlegén dolgozik. – Tovább nehezítette a helyzetemet, hogy a világjárvány közepén tértem vissza, és nem volt könnyű virtuális találkozók során visszarázódni. A program azonban erre is lehetőséget adott, be tudtam illeszkedni a csapatba, sőt barátokat is szereztem. Büszke vagyok rá, hogy hat otthon töltött év után helyt tudtam állni egy dinamikus, nemzetközi pénzintézet soraiban.”

 

Nemcsak a tudás, az önbizalom is fontos

 

Egy másik visszatérő, Kiss Boglárka rámutatott: a készségek felfrissítésén túl fontos, hogy a visszatérők visszanyerjék magabiztosságukat. „Több mint tízéves, IT operációs területen felépített karrier után hagytam ki két évet, és miután visszatértem a munkaerőpiacra, le kellett győznöm az imposztor-szindrómát is. Folyamatosan emlékeztetnem kellett magam, hogy újra vissza tudom nyerni azt a szaktudást, ami az előző munkámban magabiztossá tett, még ha ez nem is megy majd egyik napról a másikra. Türelmesnek kellett lennem, de rengeteg megértést és segítséget kaptam a kollégáimtól, menedzsereimtől és trénereimtől” – fogalmazott a szakember, aki ma már elektronikus értékpapír-kereskedelmi rendszerek fejlesztésének koordinációjában dolgozik a Morgan Stanley budapesti irodájában.

 

 

Karrierváltás: amikor az újrakezdés tényleg újrakezdés

 

A Return to Work egyik előnye, hogy korábbi szakmájuktól akár teljesen eltérő területen is kipróbálhatják magukat a résztvevők. Az eredetileg vegyész Polyák Andrea irodai adminisztrációs munkakört hagyott maga mögött, majd full-stack programozói képesítést szerzett a visszatérés előtt. „Azért jelentkeztem a Return to work programba, mert a legjobbaktól akartam tanulni és egy stabil, sokszínű és elfogadó környezetben szerettem volna bővíteni a tapasztalataimat. Junior szoftverfejlesztőként a szakmai fejlődésemhez is rengeteg útmutatást kaptam, így gyorsan fejlődhettem” – mondta el a Morgan Stanley kereskedőit támogató applikációk fejlesztésén dolgozó szakember. Hozzátette: „Halláskárosultként nem volt könnyű a kommunikáció, de a csapatom nagyon nyitott és rugalmas volt: írásban egyeztettünk, és egy idő után egy élőbeszédet feliratozó szoftvert is elkezdtünk alkalmazni, így maximálisan részt tudtam venni a munkafolyamatokban.”

 

Kik jelentkezhetnek? 

 

A Return to Work program olyan, angolul beszélő szakemberek jelentkezését várja, akik legalább egy éve megszakították pályafutásukat, de szeretnének visszatérni a munka világába – akár heti 30 órás részmunkaidőben is. Ugyanakkor a Morgan Stanley minden területről vár kollégákat – a program számos korábbi résztvevője teljesen más háttérrel érkezve indított sikeres karriert a cégnél. A képzésre kortól, nemtől függetlenül várják a jelentkezéseket – sokan a nyugdíjba vonulásukat követően döntenek úgy, hogy újabb karrierbe kezdenek.

 

A 16 hetes Return to Work program 2024. március 4-én indul. A jelentkezéseket 2023. november 13-ig várják a www.morganstanley.com/returntowork honlapon.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50