Így változtatja meg a jövő munkahelyét az 5G

forrás: Prím Online, 2023. november 23. 20:27

Az 5G hálózatra épülő digitális ipari fejlesztések, többek között az olyan alkalmazások, mint a kiterjesztett valóság és a mesterséges intelligencia, illetve a hálózatba kapcsolt gépek megoldást jelenthetnek az egyre öregedő társadalom foglalkoztatására, mert képesek kiváltani a nagy fizikai terheléssel járó és kockázatos munkafolyamatokat – hangzott el az 5G Smart Factory Fórumon, amelyet a Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának pátyi üzemében rendeztek meg. 

A vállalat létesítményében tavaly zárult le az a teljes körű digitális fejlesztési beruházás, amely lehetővé tette, hogy az 5G-re épülő automatizált megoldások mára kiforrott, működő és megtérülő gyakorlatokká váljanak. A fejlesztés eredményeként a létesítmény hatékonysága általánosságban 30 százalékkal, bizonyos folyamatoknál 40 százalékkal növekedett, emellett a kockázat több helyen 50 százalékkal csökkent.

 

Az 5G Smart Factory Fórum keretében iparági szakértők az 5G-alapú innovatív megoldások alkalmazási lehetőségeit, előnyeit és a jövőbeli perspektíváit vitatták meg. Vicky Zhang, a Huawei Globális Vállalati Kommunikációs Osztályának alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az üzemben alkalmazott mesterséges intelligencia-, kiterjesztett valóság- és számítási felhő-technológiákat integráló innovatív megoldások már kiforrott, működő gyakorlatok, amelyek kézzelfogható üzleti és társadalmi értéket hordoznak: „A Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának pátyi létesítményének tavaly lezáruló, teljes körű digitalizációja lehetővé tette az önvezető járművek, a mesterséges intelligencia által vezérelt minőség-ellenőrzés, és a kiterjesztett valóság által támogatott távoli karbantartás bevezetését, amelyek a jövő intelligens gyárainak tipikus alkalmazásai és alapvető képességei lesznek” – mondta Zhang. – „A Huawei olyan nemzetközi szervezetekkel partnerségben, mint az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO), arra törekszik, hogy világszerte előmozdítsa az 5G ipari infrastruktúra-megoldások alkalmazását.”

 

 

Az új technológiák kisebb fizikai terhelést és nagyobb biztonságot jelentenek

 

Dr. Ulrike Fasbender, a németországi Hohenheimi Egyetem professzora a Huawei pátyi üzemét a digitalizáció által ösztönzött gyors fejlődés és innováció kiváló példájaként említette: „A digitális megoldások, például a kiterjesztett valóság és az 5G kapcsolat által lehetővé váló önvezető targoncák hatása valódi változást jelent a munkahelyeken. Ezek a technológiák lehetővé teszik a hatékonyabb munkavégzést az alkalmazottak számára, miközben megóvják őket a megerőltető vagy kockázatos feladatoktól. Az ehhez hasonló módon javuló munkakörülmények döntő fontosságúak lesznek a foglalkoztatás szempontjából, ha figyelembe vesszük, hogy a dolgozó népesség átlagéletkora egyre növekszik.”

 

Dr. Fasbender szerint azok az országok és vállalatok, amelyek nem használják ki megfelelően a technológiát, elveszítik versenyképességüket a digitális gazdaságban, és a gazdaság csak akkor maradhat dinamikus, ha az ipart kiszolgáló ökoszisztémák körül forog.

 

Papp Sándor, az Európai Ellátó Központ igazgatóhelyettese hozzátette: „Először 2019 végén vezettünk be 5G hálózatra épülő automatizálási megoldásokat. Azóta a pátyi üzemben saját maghálózat és egy, a felhőhöz hasonló, úgynevezett helyi, edge computing rendszer működik együtt, amelyek lehetővé tették az önvezető járművek implementálását és a teljes logisztikai rendszer automatizálását.”

 

 

A technológiai fejlesztések bevezetése óta a pátyi üzem hatékonysága általában 30 százalékkal – bizonyos folyamatoknál 40 százalékkal – növekedett, és ez a szám a jövőben jelentősen tovább emelkedhet. Jelentősen csökkent többek között a raktári és termelési átfutási idő, 50 százalékkal csökkent a hibarizikó egyes terméksorokon, valamint kiemelkedő munkabiztonsági körülmények valósultak meg. Szintén kulcsfontosságú előrelépés a privát 5G hálózat jóvoltából a teljes gyárat érintő kiemelkedően magas adatbiztonság.

 

Globális szövetség a mesterséges intelligencia előmozdításáért

 

Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete, többek között a Huawei-jel együttműködésben idén júliusban indította el a „Mesterséges intelligencia felhasználása az ipar és a gyártás területén” elnevezésű globális kezdeményezést (AIM Global). Az állami és magánpartnereket tömörítő szövetség olyan együttműködést és tudásmegosztást előtérbe helyező platformmá szeretne válni, amely felkarolja és támogatja a mesterséges intelligenciához kapcsolódó technológiák innovációját és alkalmazását az ipari és gyártási szektorban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50