Megoldások a mobilitás, az épületek és az otthonok számára

forrás: Prím Online, 2024. január 9. 14:59

Akár útközben, akár otthon: a Bosch a fenntartható energiafelhasználást szolgáló technológiáinak és megoldásainak villamosítására törekszik, és a hidrogénben látja a megoldást a világ energiaszükségletének biztosítására. 

A CES 2024 elektronikai kiállításon (Las Vegas, Nevada, Amerikai Egyesült Államok) a vállalatcsoport olyan technológiákat és alkalmazásokat mutat be, amelyek nemcsak könnyebbé, biztonságosabbá és kényelmesebbé, hanem fenntarthatóbbá is tehetik életünket. A globális energiafogyasztás az elmúlt ötven évben megduplázódott, és továbbra is évente mintegy két százalékkal nő*. A globális energiafogyasztás mintegy 80 százalékát jelenleg a fosszilis tüzelőanyagok teszik ki, ami komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás szempontjából.

 

„Azért, hogy a globális energiaigényt a természeti erőforrások kímélésével teljesíthessük, a Boschnál újraértelmezzük az energiafelhasználást, így kétirányú megközelítésre összpontosítunk: az elektromosításra és a hidrogénre. Az alacsony károsanyag-kibocsátású jövő érdekében optimalizáljuk a hagyományos energiaforrások használatát, hogy a mobilitás, a kereskedelmi épületek és az otthonok villamosítását előmozdíthassuk. Emellett új, fenntartható energiaforrásokat is igénybe veszünk, ebben központi szerepet játszik a hidrogén” – fejtette ki Tanja Rückert, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának tagja a Las Vegas-i CES 2024 kiállításon.

 

 

Hatékonyabb villamosítás a Bosch innovatív technológiáinak köszönhetően

 

Az elektromosítás napjainkban elsősorban a mobilitás területén meghatározó. A Bosch vezető beszállító a teljes elektromobilitási értékláncban: a chipektől, az elektromos tengelyektől és elektromos motoroktól kezdve az akkumulátor-technológián keresztül, egészen az elektromos töltőállomásokig. A vállalatcsoport egy olyan fejlesztését, az úgynevezett automatizált töltési asszisztenst (Automated Valet Charging) is bemutatja a CES-en, amelyet a Fogyasztói Technológiai Szövetség (Consumer Technology Association; CTA) „CES 2024 Innovációs Díj kitüntetettje” („CES 2024 Innovation Award Honoree”) elismeréssel díjazott. Egy automatizált parkolórendszerrel felszerelt parkolóházban (Automated Valet Parking) az ezzel az új technológiával rendelkező elektromos autók önállóan hajthatnak egy töltőberendezéssel ellátott, szabad parkolóhelyre, ahol egy robot az okostelefon segítségével minden további emberi beavatkozás nélkül feltölti az akkumulátort. A töltés befejezését követően a jármű szintén vezető nélküli üzemmódban egy másik parkolóhelyre manőverezik, így a töltőhelyet szabadon hagyja a következő autó számára. „Az automatizált töltési asszisztens és az automatizált parkolási asszisztens egyedülálló kombinációjának köszönhetően a Bosch vezető a piacon” – hangsúlyozta Tanja Rückert, majd hozzátette: „Az elektromobilitásban minden lépés a nagyobb kényelem felé nemcsak a technológia vonzerejét, hanem annak elfogadottságát is növeli.”

 

A Bosch szintén nagy hangsúlyt fektet az innovatív félvezetőanyagra, a szilícium-karbidra (SiC), amely az elektromobilitás kulcsfontosságú összetevője. Az elektromobilitás világméretű terjedésével óriási kereslet mutatkozik az ilyen speciális félvezetők iránt. Saját fejlesztésű, rendkívül összetett eljárásával a Bosch már 2021 óta állít elő SiC-chipeket a németországi Reutlingenben, jelenleg pedig a kaliforniai Roseville-ben több mint 1,5 milliárd dollárt fordít az elektronikai alaplapokat (wafer) gyártó újabb üzemére. Ez még tovább erősíti a vállalatcsoport nemzetközi félvezetőgyártó hálózatát. A cél, hogy 2026-tól az Amerikai Egyesült Államokban is megkezdődhessen az SiC-chipek gyártása, így a következő években a Bosch megtízszerezi ezeknek a termékeinek a volumenét. Az elektromos autókban a SiC-chipek növelik a hatótávolságot és hatékonyabbá teszik a töltést, mivel energiaveszteségük akár 50 százalékkal is alacsonyabb. A szilíciumalapú chipek alkalmazásával egyetlen akkumulátortöltéssel az elektromos autók átlagosan akár hat százalékkal is nagyobb távolságot tehetnek meg.

 

 

Hőszivattyúk optimalizálják az otthonok energiafogyasztását

 

A Bosch a 2024-es CES kiállításon bemutatott másik különlegessége a kifejezetten Észak-Amerika számára kifejlesztett IDS Ultra Heat Pump hőszivattyú, amely a hagyományos modellekkel ellentétben egészen mínusz 25 Celsius fokos külső hőmérsékletig is alkalmazható. Ezzel különösen vonzó lehetőséget kínál a hidegebb éghajlaton élők számára, akik a fosszilis tüzelőanyag-alapú fűtési rendszerekről elektromos alternatívára szeretnének áttérni. Az átállással nem csupán energiát, hanem költséget is megtakaríthatnak. A Bosch a hőszivattyús technológiát emellett egy másik területen is sikerrel alkalmazza: Las Vegasban a vállalat bemutatja eddigi leggazdaságosabb elektromos melegvíz-hőszivattyúját, amely négyszer hatékonyabb, mint a hagyományos modellek. „Az ehhez hasonló megoldásainkkal már a villamosított otthonok felé vezető úton járunk, segítünk a költség- és energiamegtakarításban” – emelte ki Mike Mansuetti, a Bosch észak-amerikai elnöke. 

 

Ebben az átállásban a Bosch háztartási gépeinek – mint például a sütők, a szárító- és a mosógépek – különböző új funkciói is jelentős szerepet játszanak. Egy ideje már megszokott, hogy a felhasználók a készülék indítási idejét időzítő funkcióval állítják be. A Bosch most egy lépéssel továbbmegy, és először kínálja legújabb generációs mosogatógépeit a MySchedule funkcióval. Ez automatikusan úgy tudja ütemezni a mosási ciklus indítását, hogy az egybeessen azokkal az időszakokkal amikor a legkedvezőbb az elektromos energia ára vagy éppen zöldáram is rendelkezésre áll. Jó hír a barkácsolás szerelmeseinek és a szakembereknek, hogy a 2024-es CES-en a Bosch további újabb partnereket jelentett be az AMPShare elektromos kéziszerszámok akkumulátor-platformjához – már több mint 30 globális partner csatlakozott. A Bosch AMPShare egy olyan márkafüggetlen akkumulátorrendszer, amely lehetővé teszi a kereskedelemben és az iparban dolgozó szakemberek számára, hogy rugalmasan válthassanak a különböző márkájú professzionális szerszámok között anélkül, hogy az akkumulátort cserélni kellene.

 

A Bosch aktívan támogatja a hidrogént, mint a jövő mobilitásának egyik meghatározó pillérét

 

Az elektromosítás mellett a Bosch a hidrogénben látja a globális energiaigény erőforrás-hatékony megoldását.  Ráadásul a hidrogén energiatároló közegként elősegítheti a megújuló forrásokból előállított energia hatékony felhasználását. A Bosch jelentős befektetéseket valósított meg a hidrogén-értéklánc különböző technológiáit illetően. A legmeghatározóbb a Stuttgartban nemrég sorozatgyártásba került, a nehézgépjárművek hajtásrendszerének központi elemét jelentő mobil-üzemanyagcella. A Bosch Európából, az Amerikai Egyesült Államokból és Kínából érkező megrendeléseket teljesít a teherautógyártók számára. A vállalat emellett a hidrogénüzemű motor komponensein is dolgozik, amely az üzemanyagot közvetlenül energiává alakítja anélkül, hogy azt először elektromos árammá alakítaná. A még az idén bemutatkozó H2-motor, melyet zöldhidrogén működtet, gyakorlatilag szén-dioxid-semleges. Világszerte országok és iparágak invesztálnak széles körben a hidrogéntechnológiákba. Az Egyesült Államok kormánya például célzottan segíti a H2-infrastruktúra fejlesztését, és hétmilliárd dollárral támogatja a hidrogénközpontok építését. „A H2-centrumok a hidrogén-infrastruktúra kiterjesztésének fontos építőkövei. Mi, a Boschnál, támogatjuk ezeket az intézkedéseket, és több ilyen projektben is részt veszünk. Célunk, hogy elősegítsük Észak-Amerika tisztaenergia-gazdaságának fejlődését, amely során célzottan alkalmazható a szakértelmünk a hidrogénelőállítás és -ellátás terén” – fejtette ki Mansuetti. 

 

 

Szoftverek a nagyobb kényelem és az energiahatékonyság szolgálatában

 

A Bosch minden üzletágában a szoftverekre és a digitalizációra összpontosít. A vállalatnál jelenleg több mint 44 ezer munkatárs dolgozik szoftverfejlesztéseken, a cégcsoport a szoftveralapú mobilitás terén vezető szerepet tölt be. Las Vegasban a Bosch új termékeket és megoldásokat mutat be stratégiai partnerével, az Amazon Web Services-zel közösen. Ezek közé tartozik egy olyan hálózatba kapcsolt, teljesen automatikus eszpresszógép, amelyet a jövőben az Alexához hasonló hangasszisztensek segítségével akár az autóból is vezérelni lehet. Akárcsak egy olyan point-of-interest asszisztens, amely a jármű belső kamerájának segítségével, a vezető szemmozgása alapján felismeri, hogy a sofőr melyik éttermet vagy kávézót nézi. A hangalapú asszisztens ezután valós időben és teljesen automatikusan tájékoztatja a vezetőt arról, hogy az adott hely nyitva van-e és hogy van-e szabad asztal.

 

A Bosch két új mobilitási szolgáltatást is bemutat az elektronikai szakkiállításon: a használati igazolást (Usage Certificate To Go) és a járműállapot-szolgáltatást (Vehicle Health Service). Az előbbi a Bosch már bevezetett Battery in the Cloud szolgáltatásait egészít ki. A funkció elemzi az akkumulátor adatait, meghatározza annak állapotát, és optimalizálással akár 20 százalékkal is meghosszabbíthatja annak élettartamát. A második, flottaüzemeltetőknek szánt szolgáltatás mindenekelőtt a járművek meghibásodásának megelőzését célzó funkciókat kínál. Mindkét fejlesztésnek az a célja, hogy a járművek élettartamát meghosszabbítsák, és ezzel együtt a természeti erőforrásokat megkíméljék. A Bosch az épülettechnikában is hasonlóan jár el: a vállalatcsoport a hatékonyságnövelés érdekében olyan digitális szolgáltatásokat kínál, mint például az európai piacra kifejlesztett Nexospace Energy Manager. Ez a rendszer nem csupán energiaellátásuk és -felhasználásuk elemzésében segíti az ügyfeleket, hanem támogatja őket a fogyasztás optimalizálását és csökkentését célzó konkrét intézkedések kidolgozásában is. Ez történt például a REWE nemzetközi szupermarketlánc esetében is, amely a Nexospace Energy Manager segítségével több mint kétezer üzletében akár 20 százalékkal is csökkenteni tudta az energiafogyasztását. A Bosch szolgáltatásai a hatékonyság növelésével az iparban is segítenek jelentősen mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátást. A Bosch egy partnerével közösen kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott szoftveralapú szolgáltatása, a Decarbonize Industries támogatja a gyártóvállalatokat, hogy csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat, jelentős költségmegtakarítást elérve.

 

____________________

*Our World in Data, “Energy Production and Consumption” by Hannah Ritchie, Pablo Rosado, Max Roser

Kulcsszavak: CES 2024 technológia Bosch

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50