Copyright-sérelem a Microsoftnál?

Szalay Dániel, 2002. január 4. 08:37
A francia Liberation című újság azt állítja, hogy az amerikai Microsoft kártérítést kénytelen fizetni, mivel megsértette az egyik szoftvercég szerzői jogait.
A pert a Syn'x Relief egyik alapítója kezdeményezte. Azzal vádolják az MS-t, hogy a Softimage nevű programban ki nem fizetett programmodulok vannak. A Microsoft viszont azzal hárítja el a vádakat, hogy a kérdéses részeket már eltávolította a 3D programból.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a bírói döntés még 2001 szeptemberében született, de csak most került nyilvánosságra. Mostanáig sikerült tehát titokban tartani az elmarasztaló ítéletet. A Microsoftot 400 000 eurós kártérítés megfizetésére kötelezték. A szoftverbirodalom amerikai részlege természetesen fellebbez a döntés ellen.

Az eset hátterében egy háromdimenziós szoftver áll, amelyet több mint 20 évvel ezelőtt kezdett fejleszteni a Syn'x Relief. A program készítői a Charachter nevű 3D program rutinjait eladták a kanadai Softimage-nek, amelyet később a Microsoft felvásárolt. Az európai cég ekkor a licencszerződést felbontotta a kanadai Softimage-dzsel.

A Microsoft szerint programozói a 8 rutint már réges-régen eltávolították a programból, a per megindítója azonban ezt vitatja. A bíróság szeptemberben a felperesnek adott igazat.

Időközben egyébként a Microsoft már eladta a Softimage nevű céget.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36