Psionnal a világ tetején

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 8. 11:31
A napi sajtóból értesülhettünk a magyar hegymászók kimagasló teljesítményéről, végre magyar zászló is lobog a Csomolungmán. A hegymászókat egy Psion kéziszámítógép is segítette.
A hegyre nem csupán az emberek mennek, kíséri őket a több száz kilós „poggyász”. Nagy odafigyelést igényel a felszerelés és az étrend pontos összeállítása, az expedíció során a készletek nyomon követése. Ehhez szükséges egy megbízható, nagy kapacitású eszköz, amely képes több tíz órás üzemre, függetlenül mindenféle elektromos hálózattól, ellenáll a szélsőséges helyzeteknek. Alapvető követelmény a hegymászónknál továbbá a kis méret és súly. Az Explorers Program hegymászóinak választása már évekkel ezelőtt a Psion Series 5 kéziszámítógépére esett, és több, sikeres expedícióban használták szerte a világon (pl. Tirich Mir - 1998). Tavaly is elkísérte őket a Himalája expedícióra, de ott már szolgálatot teljesített a Psion színes képernyős Series 7-ese is. Bár ez a készülék már sub-notebook kategória, ez sem tartalmaz mozgó alkatrészt, tehát a meghibásodás valószínűsége csekély.

2002-ben is Psion palmtopokban tárolt adatok alapján állították össze és ellenőrizték a kezdőkészletet, továbbá ezekkel vezették az élelmiszerkészlet változását. A két kéziszámítógép tökéletesen felügyelte az expedíció logisztikai folyamatait, és hozzájárult a sikerhez.

Kulcsszavak: pda +fohir Psion-hu Psion

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50