Láthatáron a második generációs Crusoe chip, az Astro

Tóth Kristóf, 2002. november 19. 21:20
Az elmúlt egy-másfél esztendőben nagyon komoly problémákkal küszködő Transmeta 2003-ban egy teljesen új fejlesztésnek számító mikroprocesszorral, név szerint az Astróval kíván visszavágni a konkurenciának.
A Transmeta munkatársai a napokban zajló Comdex szakkiállítás keretein belül most először mutatták be az Astro processzort, melyre a cég mint második generációs Crusoe processzorra hivatkozott. David Ditzel, a Transmeta vezető technológusa a bemutató kapcsán hangsúlyozta, hogy az Asto chipek kisebb teljesítményfelvétellel fognak rendelkezni, mint a korábbi Crusoe processzorok, azonban ezzel párhuzamosan teljesítményük jelentősen nagyobb lesz. A Crusoe processzorok létrehozását követően kielemeztük, hogy a Crusoe projekt kapcsán hol hibáztunk, és miben voltunk jók, majd belevágtunk egy teljesen új chip kifejlesztésébe - nyilatkozta Ditzel.

Ditzel elmondta, hogy az Astro órajelenként immár nyolc utasítás végrehajtására lesz képes, ami lényeges újdonságnak számít, hiszen a jelenlegi Transmeta chipek, illetve a konkurens gyártók hasonló processzorai órajelenként csupán négy utasítás végrehajtásával képesek megbirkózni. Ditzel hangsúlyozta, hogy ennek eredményeképpen az Astro órajelenként több számítási feladat elvégzésére lesz képes, mint elődje, ezenfelül pedig az órajelenkénti több munkavégzés alacsonyabb fogyasztást eredményez. Amennyiben az Astro fejlesztési munkálatai továbbra is rendben haladnak, akkor valamikor 2003 közepén meg is jelenhet az új processzor, mely egyébként 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével fog készülni.

A Transmeta ígéretei szerint az Astro chipek processzormagja roppant parányi lesz, ami a gyártási költségekre és a kereskedelmi árra egyaránt jó hatást fog gyakorolni. Az Astrót egyébként a Transmeta nem titkoltan az Intel-féle Banias processzorok közvetlen ellenfelének szánja, és a cég vezetői már most jelezték, hogy az Astro mind teljesítmény, mind ár tekintetében képes lesz maga mögé szorítani az Intel legújabb mobil üdvöskéjét. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az Astro chipek milyen működési frekvenciával fognak rendelkezni, a Banias processzorokról azonban már tudni lehet, hogy 1,3-1,6 GHz körüli frekvenciákon fognak üzemelni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50