Internetezők börtönben

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 28. 09:31
Kínában eddig legalább harminchárom embert vetettek börtönbe az internethasználat korlátozására vonatkozó állami rendelkezések megszegése miatt - közölte szerdán, Londonban nyilvánosságra hozott jelentésében az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet, követelve e foglyok azonnali szabadon bocsátását.
A harminchárom bebörtönzött között vannak másként gondolkodó értelmiségiek, ellenzéki politikai személyiségek, illetve hivatalosan nem engedélyezett szervezetek, mint például a Falunkung vallási szekta tagjai is. Egy volt rendőrt, bizonyos Li Ta-vejt például azért ítéltek tizenegy évi szabadságvesztésre, mert letöltötte az ellenzéki, illegalitásban működő kínai demokraták honlapjainak néhány cikkét - olvasható a jelentésben.

Az Amnesty úgy tudja, hogy a harminchárom elítélt közül kettő meghalt a börtönben, a jelentés szerint "nyilván kínzás, illetve rossz bánásmód következtében" - írta a dpa, a dokumentumot ismertetve.

Miközben a világháló Kínában is felhasználók tömegeit vonzza, a felhasználói kör folytonos bővülésével párhuzamosan erősödik a hatósági ellenőrzés és korlátozás. A kínai internetszolgáltatók eleve lezárják az utakat bizonyos honlapok lehívása elől, és lehetetlenné teszik bizonyos keresőprogramok letöltését is. A közbiztonsági minisztérium külön internetrendőrséget hozott létre.

Vannak olyan értesülések is, amelyek szerint - a korszerű számítástechnikai módszerek mellett - az internetezők esetében is alkalmazza a kínai rendőrség a hagyományos személyi megfigyelés módszerét. Az internetkávézók tulajdonosai, illetve működtetői például kötelesek rendszeresen tájékoztatni a rendőrséget vendégeikről - olvasható a dpa ismertetőjében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14