Világméretű lassulás a neten egy vírusszerű fertőzés miatt

MTI és NAI-sajtóanyag nyomán MTI és NAI-sajtóanyag nyomán, 2003. január 26. 07:44
Nagymértékben lelassult szombat délelőtt az adatforgalmazás az internetes világhálón, ami kétségtelen jele a digitális távközlési vonalakat, a honlapok böngészését, valamint az elektronikus levelező rendszert érintő gyorsan terjedő fertőzésnek. A Network Associates International szerint a W32 SQLSlammer féreg a bűnös, amely kihasználja az MS SQL kiszolgáló sebezhető pontját és felfokozott internetforgalmat okoz. A féreg a "nagyon veszelyes" minositest kapta az Averttől.
Az internet állapotát felügyelő szakértők szerint az elektronikus támadás hasonlatos a 2001 nyarán megjelent "Code Red" vírus támadásához, amely megbénította az adatforgalmat a világháló jelentős részén.

Howard Smith, az amerikai elnök kibernetikai-biztonsági szakértője közölte: úgy tűnik, sikerül ellenőrzés alá vonni a keletkezett problémát. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nemzeti távközlési védelmi központja és a legnagyobb amerikai számítógépes hálózatfigyelő cég, a CERT figyelemmel kíséri az elektronikus zavaró akciókat.

A vírusszerű támadás elsősorban azokat a sebezhető számítógépeket fertőzi meg az interneten, amelyek az SQL néven ismert, széles körben elterjedt Microsoft adatbázissal vannak ellátva. A támadó szoftver kiszámíthatatlanul és erőszakosan "vadászik" a komputerekre, több ezer támadási kísérletet téve másodpercenként, és ily módon akadályozza számos adatcsatorna forgalmát.

Mint az AP beszámolt róla, Ázsiából is jelezték a támadást. Thaiföldön és Japánban az internetszolgáltatók és a helyi sajtóorgánumok is jelentették, hogy a hálózaton hirtelen forgalomnövekedés mutatkozott, ami megakasztotta az adatforgalmat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50