Internetkávézó a Mount Everest táborában

Tóth Kristóf, 2003. március 7. 20:53
Alighanem annak az internetes kávézónak a kiépítése jelenti a legnagyobb kihívást a világon, amelyet a Mount Everest meghódítását követő 50. év alkalmából egy helyi sherpa készül kialakítani 5400 méter tengerszint feletti magasságban.
A röpködő mínuszok, illetve a rendkívül heves viharok mellett az is komoly problémát jelent a Mount Everest alaptáborában, hogy sem áram, sem pedig vezetékes víz nincsen a területen. Mindemellett egyetlen állandó épület sincs a táborban, amely egy gleccseren található, így naponta néhány centivel arrébb vándorol.

"Az általam tervezett internetkávézó egy ideiglenes viskóban lesz, de kőfalak veszik majd körül, valamint egy nagy sátor fogja borítani" - mondta Tsering Gyalzen, akinek a nagyapja egy volt azon több, mint 100 sherpa közül, akik az eddigi mintegy 1953 Mount Everest expedíció felszereléseit és csomagjait szállították. Állandó épület a területen a gleccser miatt nem építhető.

Az internetkávézó csak tavasszal, illetve ősszel lesz nyitva, amikor a hegymászók megpróbálnak feljutni a világ legmagasabb hegycsúcsára, illetve a közeli Khumbu régió többi csúcsára. "Ha lenne internet-hozzáférésünk az alaptáborban, egyszerűen és gyorsan hívhatnánk a mentőhelikoptert, de az online időjárásjelentéseket is nyomon követhetnénk" - mondta Ang Tshering, aki egy teherhordó szolgáltatást működtet a táborban.

A műholdas internetes összeköttetést egy második kunyhó fogja megvalósítani, amely mintegy két órányival az internetkávézó alatt lesz, és rádióhullámú jelekkel fogja továbbítani az adatokat a műhold és a kávézó között. "19 ezer - 50 ezer hegymászó jön az Everest régiójába minden évben, akik nyilvánvalóan szeretnének egy pár sort írni barátaiknak és családjuknak" - mondta Gyalzen.

A tervezett internetkávézóban nyolc notebook lesz, amelyet generátorok, illetve napelemek fognak ellátni árammal. Gyalzen reméli, hogy a kávézó még a tavasz folyamán elkészül, bár a helyszín, illetve a nepáli kormány bürokratikus hozzáállása nem könnyíti meg a vállalkozó dolgát.

A Mount Everestet az új-zélandi Edmund Hillary hódította meg elsőként Tenzing Norgay sherpával, mégpedig 1953. május 29-én. Azóta több, mint 1200-an mászták meg a csúcsot, és hozzávetőleg 200 hegymászó vesztette életét az expedíció közben.

Kulcsszavak: internetkávézó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14