Magyar tiltakozás a szoftver-szabadalmak ellen

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 13. 10:04
[smallimage 1 left]A szoftver-szabadalmak európai bevezetése ellen tiltakozott Brüsszelben egy európai parlamenti képviselői meghallgatáson, illetve konferencián több magyarországi informatikai szervezet.
Magosányi Árpád, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Unióban(EU) már kidolgozták azt a direktíva-tervezetet, amelyik az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan ezen a kontinensen is bevezetné a szoftver-szabadalmi jogot. Hozzátette: több európai szervezethez hasonlóan a magyarországiak is azért tiltakoznak ez ellen, mert a lépés gazdaságilag tönkretenné a szoftver-fejlesztéssel foglalkozó kis- és közepes vállalkozásokat, és gátat vetne a szoftverek fejlesztésének.

Magosányi Árpád elmondta, hogy egy bonyolultabb egyedi szoftver akár 10-15 olyan ötletet, ha úgy tetszik szabadalmat is felhasznál, amely nem az adott program írója talált ki, ugyanakkor sokszor nagyon egyszerű és általánosan elterjedt megoldásról van szó.

Az eseményen elhangzott: jól lehet az Európai Unióban ma még nem lehet a szoftver-szabadalmi jogokat érvényesíteni, cégek és egyének már 30-40 ezer szabadalmat jegyeztettek be a különböző hivatalokba. Mivel azonban egyes szabadalom bejegyeztetése Európában mintegy 8 millió forintba került a magyar kisvállalkozásoknak nincs esélyük ilyen jogok megszerzésére - hangzott el.

A sajtótájékoztatón Fischer Zsolt, a Publishing Factory Kft. képviselője elmondta: ha a bejegyzett szabadalmakat később lehet érvényesíteni, akkor a szoftverfejlesztés területén megszűnik az innováció, ezáltal sérül a versenyszellem is.

Az eseményen felhívták a figyelmet arra, hogy a szerzői és szomszédos jogok nem azonosak a szabadalmi jogokkal. Míg az előbbiek megsértését például a rendőrségnek hivatalból üldöznie kell, addig a szabadalmi jog érvényesítése a tulajdonos lehetősége.

Fischer Zsolt elmondta azt is, ha szoftver-szabadalmi jogot Európában elismerik, akkor gyakorlatilag bármilyen számítógépen implementált megoldást lehet szabadalmaztatni. Közölte: a szabadalmi jogot a multinacionális cégek általában akkor érvényesítik a kis cégekkel szemben, ha azok már akkorára nőnek, hogy sértik piaci érdekeiket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szoftver íróját a szerzői és szomszédos jogok kellőképpen megvédik a lopástól, tevékenységének fejlődését nem kell korlátozni szabadalmi joggal. A brüsszeli meghallgatáson a linux-felhasználók mellett részt vettek a Magyar Tartalomipari Szövetség, az FSF.hu Alapítvány a szabad szoftverek magyarországi népszerűsítéséért és honosításáért, a FSN.hu Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány és a magyar BSD Egyesület képviselői. A brüsszeli meghallgatást az Európai Parlament liberális és zöld képviselői kezdeményezték, s az eseményen amerikai szervezetek is részt vettek.

A magyar résztvevők nevében Magosányi Árpád elmondta, hogy magyarországi szervezetekhez és pártokhoz is fordulnak annak érdekében, hogy a tudásalapú társadalom kiépítését, valamint a kis- és középvállalkozók létét ne veszélyeztethessék szabadalmi joggal. Hozzátette: az idő kevés, mivel az Európai Parlament jogi bizottsága május 22-én, a plenáris ülés pedig június 18-án szavaz a szabadalmi jog bevezetéséről. Magosányi Árpád elmondta: az Európai Parlamenthez eddig 140 ezer aláírással ellátott petíció érkezett a szabadalmi jog bevezetése ellen.
Kulcsszavak: LME jog szabadalom

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59