Új perspektívák a vezeték nélküli internetezés előtt

forrás Prim Online, 2003. július 7. 17:00
Július 4-én Genfben a záró okiratok aláírásával befejeződött a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Rádiótávközlési Világértekezlete (WRC-03). A záró okiratokat a magyar kormány nevében Pataki Dániel az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hírközlési helyettes államtitkára, a küldöttség vezetője írta alá. A 140 ország részvételével zajló világértekezleten a küldöttek a rádiótávközlés és a frekvenciagazdálkodás több mint negyven időszerű témájával kapcsoltban alakítottak ki– több esetben kompromisszumok árán – közös álláspontot és fogadtak el közös határozatokat.
A világértekezleten több, Magyarország szempontjából is fontos döntés született. A küldöttek döntöttek az 5 GHz-es frekvenciák alternatív vezeték nélküli infrastruktúra (RLAN, WLAN, Wi-Fi) céljaira történő felhasználásáról. Az információs társadalom további fejlődését támogató döntés révén 2005. január 1-jétől a jelenlegi 2,4 GHz-es frekvenciához képest lényegesen szélesebb sáv és nagyobb teljesítmény áll majd az internet-felhasználók rendelkezésére.

Ugyancsak az internet használatot segíti, hogy a világértekezlet a repülőgépek és a műholdak közötti kapcsolattartást szolgáló olyan új másodlagos frekvencia felosztást fogadott el, amely biztosítja, hogy az utasok a repülőgépeken nagysebességű internet-hozzáférést használjanak.

A világértekezleten határozat született a harmadik generációs (3G) mobil távközlés fejlődéséhez szükséges újabb frekvenciasávok védelméről, amelyet az ugyanezen sávot műholdas műsorszórásra használó országok is elfogadtak.

A világértekezlet további fontos eredménye volt, hogy sikerült közbiztonsági célokra, valamint katasztrófák idején használható regionálisan harmonizált frekvenciákban is megállapodni, illetve, hogy elhárultak az akadályok az európai műholdas rádió-helymeghatározó rendszer (Galileo) frekvenciakijelölése elől is.

Itt egy pénztárcabarát gamer monitor

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája –  büszkén mutatja be az AOC GAMING 27G2ZN3/BK modellt, egy olyan élvonalbeli monitort, amely az esport-szintű teljesítményt példa nélküli megfizethetőséggel ötvözi. 

2024. május 30. 19:26

Növeli európai termelési kapacitását a Schneider Electric

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat kedden megnyitotta okosgyárát Dunavecsén. A 28.000 négyzetméteres épületben ötszázan dolgoznak majd.

2024. május 30. 19:06

GKID-Mastercard eTOPLISTA 2023 – a legnagyobb és legismertebb webáruházak rangsora

A GKID 2015 óta készít nyilvános rangsorokat a magyar piacon működő, és ott a legnagyobb forgalmat generáló online kereskedőkről. Az e-kereskedelmi kutató- és tanácsadócég a Mastercard közreműködésével idén négy tematikus forgalmi rangsort állított össze. A TOP15 legnagyobb forgalmú e-kereskedő mellett ismét elkészült az élelmiszerek és háztartási cikkek online értékesítésével foglalkozó kereskedőket tömörítő TOP10-es FMCG lista, valamint a legalább bruttó 5 milliárdos online kiskereskedelmi forgalmat elérő, 100%-ban magyar tulajdonú kereskedőkről is rangsor készült. Ebbe a mezőnybe idén is 13 magyar webáruház került be. 

2024. május 30. 17:19

A vállalkozások online jelentlétét tuningolja a Telekom

A Telekom megbízásából készült friss, reprezentatív kutatásból kiderült: a legtöbb vásárló számára nemcsak, hogy bizalmat építő, de vásárlást befolyásoló szempont az, hogy egy vállalkozásnak legyen saját honlapja. A Magyar Telekom legújabb szolgáltatása, az Instant Honlap segíti a gyors és hatékony online jelenlét kialakítását.

2024. május 30. 15:38

A spanyol energiaparkokban is a Smart-Ex 03–5G okostelefon digitalizálja a kommunikációt

A Cepsa, Spanyolország egyik legnagyobb integrált energiavállalata, két energiaparkot üzemeltet Dél-Spanyolországban. Az üzemek alkalmazottai évek óta a Pepperl+Fuchs termékekre támaszkodnak, hogy kommunikáljanak egymással és dokumentálják a napi feladatokat, például a karbantartást. Az 5G bevezetése új szabványokat teremtett a rendelkezésre állás, a hálózati lefedettség és a késleltetés tekintetében, lehetőséget teremtve arra, hogy a meglévő Smart-Ex 02 készletet fokozatosan cseréljék le a Pepperl+Fuchs gyújtószikramentes Smart-Ex 03 5G okostelefonjaira.

2024. május 30. 14:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52