2006-ban minden harmadik autóban Microsoft szoftver lesz?

Tóth Kristóf, 2003. november 28. 10:30
A Microsoftnak nem volt elég, hogy domináns szerephez jutott a személyi számítógépes operációs rendszerek piacán, ugyanis most a gépjárművekben használatos szoftverek piacán is meg kívánja vetni a lábát.
Jól értesült források szerint a redmondi székhelyű vállalat lényegében az összes nagyobb autógyárat megkörnyékezte azzal kapcsolatban, hogy Windows CE operációs rendszere speciális változatát használják fel az autókba szerelt navigációs rendszerekben, zenelejátszókban és egyéb elektronikai megoldásokban. A Microsoftnak az eddigiekben többek közt a német BMW-t, a japán Hondát, illetve a svéd Volvót sikerült meggyőznie a Windows CE által nyújtott előnyökről.

A szoftvercég munkatársai mindeddig elég szűkszavúan nyilatkoztak a Microsoft és a nagy autógyárak között zajló tárgyalásokról, azonban ennek a nagy titkolózásnak hamarosan vége fog szakadni, ugyanis a januárban Las Vegasban megrendezendő CEC (Consumer Electronics Show) szakkiállítás keretein belül a várakozások szerint maga Bill Gates, a Microsoft elnöke tart majd előadást a témával kapcsolatban. A vállalat első embere egyébként egy júliusi konferencián egyszer már utalásokat tett arra, hogy a Microsoft szoftverei hamarosan a gépjárműveket is meghódítják majd maguknak. Bizton állíthatom, hogy alig három esztendő múlva már minden harmadik autóban Windows CE operációs rendszer alapú elektronikai megoldások teljesítenek majd szolgálatot - nyilatkozta akkoriban Gates, majd hozzátette, hogy ezen autók eleinte várhatóan elsősorban Japánban és Európában örvendenek majd nagy népszerűségnek.

Szakértők szerint Gates túlontúl optimista, amikor azt állítja, hogy 2006-ban az autók körülbelül 30 százalékában már jelen lesznek a Microsoft szoftverei. Phil Magney, a Telematics Research Group vezető elemzője felhívja a figyelmet arra, hogy ebben a piaci szegmensben rendkívül sok versenyképes szoftveres megoldás van jelen, tehát a Microsoftnak alaposan fel kell kötnie a gatyáját, ha komolyabb sikereket szeretne elérni. Thilo Koslowski, a Gartner piackutató cég szakértője szerint a Microsoftnak az autós iparban korántsem lesz olyan könnyű dolga, mint például a számára ugyancsak viszonylag új piaci szegmensnek számító kéziszámítógép-, illetve okostelefon-piacon. Nagyon nehéz lesz meggyőzni az autógyárakat a Windows autóipari szabványosításának előnyeiről - vélekedik Koslowski.
Kulcsszavak: Microsoft autotech

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59