Microsoft: képtelenség lépést tartani az alvilággal

Tóth Kristóf, 2003. december 7. 10:39
A számítógépes vírusok készítői, illetve a szoftverkalózok még mindig egy lépéssel előrébb járnak, mint a hatóságok, és ez ebben az esztendőben a világgazdaságnak megközelítőleg 13 milliárd dollárjába került - nyilatkozta a napokban a Microsoft egyik vezetője.
David Finn, a Microsoft európai, közel-keleti és afrikai digitális integritás részlegének igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a számítógépes bűnözés gócpontjai az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából szépen lassan Paraguayba, Kolumbiába és Ukrajnába tevődnek át. Emellett természetesen Ázsiában is él és virágzik a PC-s alvilág, még pedig elsősorban a következő országokban: Vietnám, Makaó, Myanmar, Indonézia, Malájzia, Thaiföld. "Képtelenek vagyunk lépést tartani az alvilággal, a számítógépes bűnözők előnye ráadásul nem is kevés. Sajnos közülük csak nagyon kevesen kerülnek börtönbe" - mondta Finn.

A Business Week üzleti lap adataira hivatkozva Finn elmondta, hogy a Blasterhez, illetve a Sobighoz hasonló férgek évente több milliárd dollárnyi kárt okoznak azzal, hogy kiiktatják a működésből az egyes számítógépes rendszereket, illetve, hogy komoly extra forgalommal terhelik le az internetet. Egyes felmérések szerint a nagyobb vállalatok világszerte évente mintegy 3,8 milliárd dollárt fordítanak arra, hogy számítógépeiket megvédjék a különböző vírusok támadásaitól.

Finn szerint sem a jogi szakemberek, sem a bűnüldöző szervek nem képesek megfelelően fellépni a számítógépes bűnözők ellen, akik évről évre egyre nagyobb károkat okoznak. Összehasonlításképp, míg két évvel ezelőtt mintegy 1,75 millió darab hamisított Microsoft szoftvert találtak a hatóságok, addig az idei esztendőben már több mint négymilliót, és semmi remény nincs arra, hogy a közeljövőben változna ez a szomorú tendencia. Feltételezések szerint a szoftverek hamisításával foglalkozók körülbelül 900 százalékos haszonkulccsal dolgoznak, vagyis ezek alapján elmondható, hogy sokkal inkább érdemesebb ezzel, mintsem például kokain kereskedelemmel foglalkozni.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36