Csökkenő szigor - Új határértékek a rádiótelefon-bázisállomásokra

MTI Sajtóadatbank, 2004. augusztus 9. 09:04
Nagyságrendekkel magasabbak lettek augusztus elejétől a mobilszolgáltatók bázisállomásaira meghatározott kibocsátási határértékek.
A Magyar Közlöny 105. számában megjelent 63/2004.(VII.26.)ESZCSM-rendelet szerint a bázisállomások környezetében végzett lakossági méréseknél már nem kell alkalmazni a 10 mikrowatt/négyzetcentiméter teljesítménysűrűségre vonatkozó határértéket, ez 450, 900, illetve 1.000 mikrowatt/négyzetcentiméterre változott. A három határérték a 900 megahertzen az 1.800 megahertzen és a harmadik generációs technikával a 2 gigahertz felett működő szolgáltatókra vonatkozik.

A magyar szabályozás ezzel a módosítással a WHO, illetve az Európai Unió aktuális ajánlásaihoz igazodik, megszüntetve a korábbi szigorúbb határértéket. Az ajánlást az országok egy része elfogadja, de vannak olyan államok is, például Olaszország, Svájc, ahol továbbra is a lényegesen szigorúbb határértékek érvényesülnek - tájékoztatták a méréseket az egész országban végző Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetnél MTI-t.

Az eddigi ellenőrző mérések során a bázisállomások közelében lévő lakásokban, intézményekben mindig a 10 mikrowatt/négyzetcentiméter alatti értékeket tapasztaltak. A rendelet szerint a lakosság terhelésére vonatkozó határértékek betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes sugáregészségügyi decentrumai ellenőrzik. Erre akkor kerül sor, ha az előzetes számítások alapján az úgynevezett vonatkoztatási szint túllépése valószínűsíthető. Ugyancsak ellenőrizni szükséges, ha azt külön jogszabály előírja, vagy az elővigyázatossági elv alapján, illetve közegészségügyi megfontolásból indokolt. A méréseket a létesítmény tulajdonosától, beruházójától, üzemeltetőjétől független, jogszabály alapján erre a feladatra felhatalmazott laboratóriummal kell elvégeztetni.

Az ÁNTSZ-nél az MTI érdeklődésére elmondták: céljuk volt, hogy az országban működő hét decentrumot is felszereljék a szükséges mérőműszerekkel. Mivel a PHARE-pályázatba nem sikerült bekerülniük ezzel, így ez nem valósulhatott meg. Egy szerényebb megoldás szerint a keleti, illetve a nyugati országrészben kívántak felszerelni egy-egy decentrumot a szükséges mérőműszerekkel. A takarékossági okok miatt eddig még ez sem sikerült. A méréseket továbbra is a kellően felszerelt budapesti szakintézmény végzi az egész országban.

A teljes frekvenciatartományt mérő 1-1 műszerpark körülbelül 10 millió forintos nagyságrendű finanszírozást igényelne, de a gyakrabban előforduló mérési igényeket kielégítő műszerezettség olcsóbban is kivitelezhető.

A rendelet határértéket jelöl meg az egyéb elektromos, mágneses, elektromágneses terekre is. Így például a rádió- és tévéadók, távvezetékek, illetve a lakóépületekben elhelyezett transzformátorállomások a lakosságra gyakorolt hatásában is ezeket a határértékeket kell alkalmazni. A már meglévő berendezések, létesítmények esetében 2008. augusztus 31-ig kell teljesíteni a rendeletben előírtakat.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36