Gartner ITexpo' 2004: a mai informatika sikerének záloga a gyorsaság

Zsadányi Pál, 2004. október 26. 10:30
Itt az őszi “jövőkép-szezon". Október 18-án kezdődött az idei Gartner Symposium és ITexpo a floridai Orlandoban. Jellemző, hogy a legjobb információkat a SearchCIO.com hírlevél hozta róla, ami érthető is, mivel a Gartner elemzésekre leginkább az informatikai menedzsereknek van szüksége. A szimpóziumon a gyors reakcióidőt a mai informatika kulcsparaméterének nevezték meg. Ugyancsak fontos tendencia az alkalmazások konvergenciája, ami elől - a Gartner-szakértők szerint - az informatikai menedzserek már ma sem térhetnek ki, különben lemaradnak.
Tördelés webszolgáltatásokra

A gyors reakcióidő elérésének az egyik legjobb módja, ha a munkafolyamot olyan kisebb egységekre bontjuk, amelyekből gyorsan végrehajtható szolgáltató rutinokat készíthetünk. A sebesség kulcsa ezután a megfelelő algoritmus és adatkészlet gyors kikeresése, megtalálása.

Mint Mark Brunelli tudósításából olvasható, a Gartner szakértői szerint az informatikusoknak teljesen át kell alakítaniuk az alkalmazási szoftver bázisukat, ha a mai kor kihívásainak megfelelő sebességű, és a folyton változó igényekhez gyorsan alkalmazkodni tudó informatikai háttér infrastruktúrát akarnak tudni a tarsolyukban. A Gartner-szakértők szerint ugyanis a mai szoftverek túl rugalmatlanok, és nemhogy segítenék, hanem gátolják a vállalkozások növekedési törekvéseit. A mai igényekhez igazodó szoftvernek jóval rugalmasabbnak kell lennie, hogy komolyabb újratervezés nélkül elviselje az üzemeltetési körülményekben beálló változtatási igényeket.

A rugalmasabb reagálást igénylő faktorok a következők: * a hektikusan váltakozó olajárak, * a világon általánosan észlelhető bizonytalanságok, * a fejlődő országokból a neten át felbukkanó éles konkurencia stb.

A kulcsszavak: SOA és WS-I

A hatékony megoldást a Gartner-szakértők a Web Services Interface (WS-I) webszolgáltatási, valamint a csatlakozó Service Oriented Architecture (SOA) szabványon alapuló alkalmazási rendszerek kifejlesztése hozhatja meg. Ez megfelel a bevezetőben már emlegetett webszolgáltatásokra tördelésnek.

Alkalmazás-konvergencia trend


Kathie Hackler, a Gartner kutatási alelnöke szerint, a hálózati rendszerek átalakulását öt új fejlődési trend befolyásolja, és aki nem akar lemaradni, az haladéktalanul csatlakozik hozzájuk. A fő mozzanat, hogy a hálózati technológiák elkezdtek integrálódni az alkalmazási rendszerekkel. Nézzük az öt trendet!

1. IP - mindenhol, MPLS


A hangátvitel integrációja a VoIP protokoll szélsebes terjedésével mutatja a tendenciát: az IP protokoll szállít mindent, a végpontoktól a végpontokig. És közben is, mindenhol. A közbenső protokollváltások csak a hatékonyságot rontanák. Az alkalmazások IP-protokollos integrációját külön segítő általános protokoll is a finiséhez érkezett: ez a Multiprotocol Label Switching (MPLS) technológia, amely gyorsabb és hatékonyabb szállítást biztosít az IP hálózatokon át, mint a korábbi protokollok.

2. Ethernet - mindenhol

Az eredetileg LAN-ok kapcsán kifejlesztett Ethernet technológia ma már nagyvállalati, vagy világméretű megoldások kiszolgálására is vállalkozhat a legújabb technológiai eszközökkel. Ezzel nem kell többféle hálózati eszközzel bajlódniuk a rendszerépítőknek.

3. A hálózatok és alkalmazások hatásfoka


Fontos odafigyelnie az informatikai igazgatóknak a webszolgáltatásokra és a szolgáltatásközpontú architektúrákra (l. a fentebb mondottakat!),és elrugaszkodni a kliens/szerver koncepciójú rendszerektől. Ez gyökeresen javíthatja a hálózati megoldásaik hatékonyságát. Ahogy hajdan a nagy cégeket (AT&T, MCI stb.) is szét kellett vagdalni a hatékonyabb működéshez, úgy most az alkalmazások körében is hasonló feladatok mutatkoznak. [Nesze nektek Office System, vagy integrált vállalati rendszer típusú, szétrobbanthatatlan betonbunker őskövületek! - a szerző megjegyzése.]

4. Iparági konszolidáció

A hálózati iparban további osztódásra számít a Gartner. A nagy mogulokból kiválhatnak karcsúbb, rugalmasabban alkalmazkodó szolgáltató filiálék, hogy versenyre kelhessenek a piacon lévő hasonlóan kisebb méretű, és az új hálózati szolgáltatások talaján sikeres vállalkozásokkal.

5. Műszaki konvergencia és migráció


A műszaki megoldások konvergenciája főként az integrált hang és adatátvitel területén látványos. Ugyanakkor rohamosan terjednek és színesednek a szélessávú technológiák, amelyek közt a rádió-LAN/WAN technológiák törnek talán a legagresszívebben előre, a rájuk építhető új alkalmazási rendszerekkel (MP3 kicserélők stb.).

Részletesebben az olvasó forduljon az eredeti tudósításokhoz és a Gartner információihoz!

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38