Átadták a Matáv-Cisco országos gerinchálózatot

forrás Prim Online, 2005. február 25. 13:57
A Matáv és a Cisco Systems képviselői ünnepélyesen átadták azt az országos gerinchálózatot, amely nagy sebességű internet-hozzáférést biztosít a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) budapesti központja, hét regionális központként működő egyetem, valamint számos további kutatási és oktatási intézmény számára.
Az új hálózat biztosítja a GEANT2 (az Európai Unió által támogatott Pán-európai kutatóhálózat) számítógéphálózatához való egyenszilárdságú hozzáférést az NIIFI tagintézményi kör közel 700 hazai intézményének csaknem 600 000 felhasználója számára.

A most elindított szolgáltatás 10 Gbps sebességgel képes továbbítani az információkat, legyen szó adat-, hang-, vagy videoforgalomról. A kelet-közép-európai régióban Magyarország rendelkezik az első országos méretű 10 Gbps hálózattal.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy ennek a sikeres projektnek a segítségével ismét megerősítettük a hazai kutatás-fejlesztés kapcsolódását Európa vezető országaihoz, és lehetőséget adunk a világszerte elismert magyar tudományos életnek a nemzetközi kutatásokban történő szerepvállaláshoz. Az NIIFI hagyományainak megfelelően célunk volt, hogy a kutatás-fejlesztés számítógép-hálózati lehetőségeit tekintve esélyegyenlőség legyen a vezető fővárosi és vidéki intézmények között. A kialakult DWDM infrastruktúra országos méretekben szélesíti ki a távközlési és információ-hozzáférési lehetőségeket, ami többek között az eEurope célok hazai elérése és az Európai Kutatási Övezethez való kapcsolódásunk szempontjából is kiemelten fontos Magyarország számára " - hangsúlyozta Nagy Miklós, az NIIFI igazgatója.

Az átadott rendszer a 2001 decemberében megvalósított 2,5 Gbps sebességű gerinchálózat továbbfejlesztése. A projekt már akkor is komoly mérföldkőnek számított a régió egészét tekintve. Az elmúlt 3 év alatt az NIIFI számos új szolgáltatást - így Voice over IP, videokonferencia, GRID-computing, országos címtár - indított el az akadémiai közösség számára, így a forgalom megtöbbszöröződött, és 2004-re elérkezett az idő a hálózat bővítésére. A feladat megoldására a Matáv a legújabb DWDM technológiát képviselő Cisco ONS 15454 MSTP berendezéseket választotta. Ezek a Next Generation DWDM berendezések biztosítják a meglevő DWDM platformon a 10 Gbps összeköttetéseket, és lehetőséget nyújtanak számos új protokoll és szolgáltatás (ESCON, Fibre Channel, FICON) bevezetésére is. A DWDM rendszer olyan optikai átviteli platform, amely egyrészt elősegíti a meglévő, illetve újonnan telepített optikai kábelhálózat hatékonyabb felhasználását, másrészt új szolgáltatások kialakítását is lehetővé teszi. A technológia a meglévő infrastruktúrára építve nagyságrendekkel megnöveli az optikai hálózatok kapacitását.

A Cisco Systems mint rendszerszállító mind a szolgáltatói (Matáv), mind pedig a kutatási-oktatási hálózati oldalon (NIIFI) jelentős szerepet vállalt, így igazi "végponttól-végpontig terjedő" hálózat biztosítja Cisco eszközökből építkezve a szolgáltatást. A Matáv által szolgáltatott sávszélességet az NIIFI szintén Cisco berendezésekkel fogadja.
Kulcsszavak: NIIFI Cisco Matáv

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38