Átkeresztelte a Media Player nélküli Windows-t a Microsoft

Milkovits Gábor, 2005. március 29. 18:01
Az Európai Bizottság által elrendeltekkel összhangban a Microsoft Windows XP Home Edition N, illetve Windows XP Professional Edition N néven hozza forgalomba az operációs rendszer Media Player nélküli verzióját.
Mint ismeretes, az EB trösztellenes határozatában többek között arra kötelezte a szoftveróriást, hogy az előre telepített Windows Media Player médialejátszó program nélkül is bocsássa az európai felhasználók rendelkezésére a Windows-t. A MS nemrégiben meg is kezdte a termék forgalmazását a PC-gyártók részére, Windows XP Reduced Media Edition néven. Az EB azonban kifogásolta a „Reduced” („csökkentett”) szó szerepeltetését az elnevezésben, mivel az azt sugallhatja a fogyasztók számára, hogy a rendszer nem tud annyit, mint a megszokott változat. A Microsoft ekkor tíz alternatív nevet ajánlott, amelyek közül végül az Európai Uniós hatóságok illetékesei választották ki az „N” betű hozzábiggyesztésével képzett elnevezéseket.

Egyébként nem a név volt az egyetlen kifogás a szoftverrel szemben: a bizottság azzal sem értett egyet, hogy a Media Player eltávolításával együtt a MS gyakorlatilag az összes médiafájlokat kezelő alkalmazást kivonta az operációs rendszerből. Horacio Gutierrez, a Microsoft vezető ügyvédje a Reuters-nek nyilatkozva elmondta, hogy a cég egy olyan szoftvercsomagot bocsát rövidesen a felhasználók rendelkezésére, amelyek pótolják majd ezeket a hiányzó alkalmazásokat. Hozzátette, hogy már csak néhány kisebb technikai akadály áll a módosított szoftver kibocsátásának útjában; a rendszer mostani stádiumban 99%-ban megfelel az Európai Bizottság elvárásainak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50