Mától a Matáv a Telekom Montenegró többségi tulajdonosa

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 30. 10:05
Keddtől a Matáv hivatalosan is a Telekom Montenegro többségi tulajdonosa - jelentette be Podgoricában Darko Uskokovic montenegrói gazdasági miniszter.
Uskokovic szerint kedden lépett hatályba a magyar vállalat és a montenegrói kormány által március 15-én aláírt adásvételi szerződés, amely értelmében a Matáv 114 millió eurót fizet az 51,12 százalékos részvénycsomagért, illetve vállalja, hogy ötéves beruházási program keretében 67millió eurót fektet be a cégbe.

Uskokovic szerint az elkövetkező napokban a magyar vállalat ajánlatot tesz a montenegrói Telekom kisrészvényeseinek, hogy értékpapíronként 2,2 euróért adják el neki részvényeiket.

A miniszter erélyesen cáfolta azokat a bírálatokat, amelyek szerint az ügylet káros volt Montenegróra nézve. Leszögezte, hogy rendkívül sikeres és átlátható privatizációs ügyletről van szó, amely minden részletére magyarázatot kapott a közvélemény. A privatizációból befolyt pénzt szerinte infrastrukturális beruházásokra fordítják.

Az adásvételi szerződés titkos, de a podgoricai média úgy tudja, a magyar vállalat kötelezettséget vállat arra, hogy a jövő év végéig nem emeli a telefontarifát, elfogadta a tavaly a szakszervezettel aláírt kollektív szerződést, amely öt évre szólt. A Matáv állítólag vállalta, hogy teljesíti Telekom Montenegro és a montenegrói posta közötti szerződésből eredő kötelezettséget, és ennek alapján jövőre és 2007-ben 2,4 millió eurót fizet ki a postának. A podgoricai egyetem az elkövetkező húsz évben ingyen használja a Telekom Montenegro helyi vonalait, és a vállalat szponzorálni fogja a továbbiakban is a helyi sportklubokat.

Úgy tudni, a magyar cég vállalta azt is, hogy a montenegrói kormány beleegyezése nélkül az elkövetkező öt évben nem adja el részvényeit, de ha mégis továbbadja azokat a Deutsche Telekomnak - amely a Matáv többségi tulajdonosa -, akkor a német cég lesz köteles teljesíteni az adásvételi szerződésből eredő kötelezettségeket.

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50