Megjelent a Modemkori hőstörténet

forrás Prim Online, 2005. június 22. 14:36
A Petőfi rádió MODEM IDŐK című produkciója egy 300 oldalas könyvvel, benne DVD-melléklettel jelentkezett. A Modemkori hőstörténet című kiadvány abból az alkalomból készült, hogy a rádióműsor 1995 nyarán hangzott el először.
A MODEM IDŐK az első magyar nyelvű rádióműsor, amely megszólalt az interneten és honlappal jelentkezett. Az első magyar rádióműsor, amely élő adásban csetelt. Az első magyar rádióműsor, amely megvalósította a látható rádiót az internetes videóközvetítéssel. Az írás megmarad és a szó is: ez az első magyar rádióműsor, amely digitális hangarchívumát építi...

Hét arc. A kötet borítóján egy óra látható a Rádió stúdióépületéből - számlapján a megszokott kezdési időpont szimbolikusan is jelzi: ez a MODEM IDŐK korszaka. A kisebb képek a műsor munkatársai közül hetet ábrázolnak - ez egy mosolygós, emberközpontú műsor a digitális kultúráról. A kiadvány a produkció talán eddigi legnagyobb szabású vállalkozása.

Hét fejezet. A könyv nem csak a műsor történetéről, új média kísérleteiről és munkatársairól szól, hanem arról is, hogy az elmúlt évtizedben melyek voltak a digitális kultúra legfontosabb témái. Egy-egy újabb fejezetet kaptak az elhangzott sztár- és tudósinterjúk; elolvashatók a legjobb "Fanyalgó" jegyzetek, kezdőknek ajánlott az Internet-iskola sorozat 2005-ös változata és nagyon hasznos az Infoszótár tematikus válogatása.

Hét gigabájt.
A lemezmellékletre felkerült a tíz év összes műsora: ez 400 adást jelent MP3Pro formában. Megtekinthető a stúdióban készült 1500 fotó, a műsorról készített DVD-Video rendszerű kisfilm. Szignálok, bakifelvételek, Windows hátterek, az Infoszótár elektronikusan kereshető változata. Példamutató kezdeményezésnek szánjuk azt, hogy a vak olvasók megtalálják a lemezen a könyv szövegét szövegállományban.

További érdekesség, hogy a hallgatókkal együtt készítettük a kiadványt: tucatnyian segítettek az interjúk legépelésében, volt aki bekapcsolódott a szervezésbe, és aki besegített a DVD keresőrendszerének kialakításába...

A kiadvány kapható a Magyar Rádió Vevőszolgálatán, a Pollack Mihály téri bejáratnál, 3250 forintos áron. A kiadvány megjelenése illeszkedik az idén 80 éves Magyar Rádió kiadvány- és eseménysorozatához.

A kiadó az idén 80 esztendős Magyar Rádió, a támogató pedig a nemrégiben megújult T-Online Magyarország Rt.

A KÖNYVRŐL

Miért modemkori ez a hőstörténet?
Azért, mert azt az időszakot öleli fel, amikor Magyarországon elterjedt és fontos tényezővé vált a digitális kultúra. Vigyázat: ez nemcsak a számítógépek elterjedését jelenti, hanem szemléletváltást és másfajta életminőséget, stílust is. Ez az információs társadalom kora, új lehetőségekkel, előnyökkel és egyúttal új nehézségekkel is.

- A "TörtéNet" fejezetben Szilágyi Árpád tekinti át a MODEM IDŐK rádiós produkció történetét, úttörő kezdeményezéseit, lelkesítő kísérleteit és minden más érdekes körülményt. Sok-sok kitekintés is olvasható: ez nem csak egy műsor története, hanem egy kicsit a Magyar Rádióé, egy kicsit Szilágyi Árpádé, egy kicsit a hazai internetes világé, stb. Sok-sok szubjektív elem, sikerekkel és drámákkal, anekdotákkal és eredeti dokumentumokkal. A gerinc, az összetartó elem természetesen a műsor.

- A "Digitális évtized" című fejezetben felidézzük e korszak számunkra legérdekesebb és legfontosabb témáit, amikről a műsorban szó esett. Szemelvények ezek, amelyek jellemzik ezt az időszakot. Néhány téma: a Magyar Elektronikus Könyvtár, digitális művészek, új írásbeliség, magyarok a hollywoodi trükk-gyártásban, a portálvilág kezdetei, az MP3 jelenség, hogyan lehet vakon internetezni, egy 68 éves fiatalember, a Windows őrület, honosító buli és szabadszoftveres mozgalom, stb.

- "Sztárinterjúk" fejezet: Zorán és a digitális világ, Dés László számítógéppel komponál, Pierrot a multimédia művész, Kokó a netmegszállott.

- A "Tudósinterjúk" fejezetben megszólalnak társadalomtudósok és műszaki kutatók. Néhány téma: 19 kattintás az Internet, halott színészek digitális "feltámasztása", bioszámítógép piócák idegsejtjeiből, stb.

- Válogatást közölnek Gróf Miklós népszerű "Fanyalgó" jegyzeteiből, amelyek az analóg ember és a digitális technika találkozásairól szólnak. Bosszankodások, merengések, élmények és morgolódások szórakoztató és egyúttal elgondolkodtató stílusban.

- Praktikus és nem csak a kezdőknek lehet hasznos az egykori "Internet-iskola" cikksorozat felújítása, amelyet Szilágyi Árpád írt 1996-97 táján a Rádióújság (RTV Részletes) számára - sokan akkor összegyűjtötték a részeket és e cikkek hatására kezdtek netezni. A régi cikkeket felfrissített változata olvasható a mai ismeretek alapján (az eredeti cikkek a DVD mellékleten megtalálhatóak!) - aki most indul az internetes felfedezésben, annak nagyon jól jöhet.

- Az "Infoszótár" egy hatalmas gyűjtés, amit hét éve dr. Bódi Zoltán netnyelvész készít - rovata is van a műsorban. A kötetbe egy tematikus válogatás (azaz tezaurusz) került az Infoszótárban feldolgozott kifejezésekről és nyelvi jelenségekről, amik a digitális világhoz kapcsolódnak.

- A könyvben van egy extra ’fejezet’ is, hiszen három éve folyamatosan fotókat készítünk (természetesen digitális fényképezőgéppel), így egy színes fotóalbum zárja a kötet anyagát az asztaltársaságról, a vendégekről, a stúdióról, a heti "műtárgyainkról" és a honlapunkról...

A DVD-RŐL

- A kötetben sok helyen található egy lemezt jelképező ikon - ez azt mutatja, hogy a témához a DVD mellékleten található valamilyen kapcsolódó kép, műsorfelvétel vagy további szöveg. Játékosan nevezhetjük ezeket analóg linkeknek...

- A lemezre felkerült a tíz év összes műsora MP3Pro formában, ez mintegy 400 darab műsort jelent, ami kb. 200 órán keresztül szólna, ha valaki folyamatosan végig akarná hallgatni.

- Mivel ez nem CD, hanem DVD, ezért az alkotók készítettek a stúdióban egy közel negyedórás kisfilmet, amit DVD-Video formában tettek a lemezre, így egy asztali DVD lejátszóval is meg lehet nézni. Egyébként ez az első DVD, amit a Magyar Rádió megjelentet.

- Feltettek a lemezre további 1500 fotót, ami a műsorok közben, vagy éppen hallgatókkal szervezett találkozóinkon készült.

- A DVD-n elhelyezték az Infoszótár kereshető elektronikus szótár változatát, azaz beírjuk a keresőbe a kifejezést és a szabadszavas kereső megtalálja az áprilisig feldolgozott kifejezésbázisban a szavakat.

- A lemez egyik érdekessége, hogy szerkesztője az a tokaji hallgató (Tóth János), aki néhány éve internetes rajongói klubot indított "MODEM IDŐK Baráti Kör Online" névvel. De több más hallgató is besegített a lemez elkészítésébe. A DVD-Videót is egy lelkes hallgató készítette, a szabadszavas keresőrendszer összeállításába szintén besegített több hallgató.

- A vakok is elolvashatják a könyvet, mert a DVD-re feltették a könyv szövegét szöveges (RTF) formában, amit a vakok felolvasórendszerével meg lehet hallgatni.

- A lemezen van a műsor szignálja, bakifelvételek, MODEM IDŐK képernyővédő és winamp-skin, Windows hátterek, a régi honlapok arculatai és még sok más érdekes extra...

- A lemezen összesen 7 gigabájt adat található - ennyi információ kb. 10 CD-n fért volna el, ezért - a Rádióban elsőként - duplarétegű DVD-re rögzítették az anyagot.
Kulcsszavak: Modem Idők

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50