Megkezdődött az informatikai csúcstalálkozó

Vértes János Andor, 2005. szeptember 9. 20:25
Péntek este Siófokon elkezdődött az Informatikai Vállalkozások Szövetségének 12. menedzsertalálkozója. Az IVSZ elnökének, Kovács Zoltánnak megnyitója után Csepeli György számolt be igazán friss, "még meleg" londoni tapasztalatairól, ahol a Economist konferenciáján vezető politikusokkal és olyan IKT szakemberekkel volt módja megvitatni az EU feladatait e téren, mint a British Telecom, a Vodafone, a Motorola elnöke. Az államtitkár előadását a MENTA nyitónapján az IVSZ elnökségének kerekasztal-beszélgetése követte.
Kovács Zoltán bevezetőjében a versenyképesség és az infokommunikáció szoros kapcsolatát emelte ki, és reményét fejezte ki, hogy 2010-re egy igazán versenyképes magyar gazdaság húzó ágazatává válik ez az iparág.

Ehhez képest nem túl biztató statisztikával kezdett Csepeli György: különböző mérőszámok alapján Magyarország jelenleg 65 országból a 30. helyen áll. Az Economist statisztikáját és osztályzatait azonban nem is azért érdemes elemezni, hogy ezzel a ténnyel szembesüljünk, hanem inkább abból a megfontolásból, hogy az egyes paramétereket külön is megvizsgáljuk, hiszen például az e-szolgáltatások támogatásában (bármilyen meglepő) benn vagyunk az élmezőnyben, ugyanakkor mondjuk a konnektivitásra (ezek mögött elsősorban penetrációs adatok állnak) elég rossz osztályzatot kaptunk.

A londoni konferencián az egységes európai információs térrel kapcsolatban a résztvevők kijelölték a fő prioritásokat, amelyek közül első helyen áll a konvergencia, s ezt követi a következő generációs hálózatokra és azok tartalommal történő megtöltésére való felkészülés. A digitális szakadék áthidalásának különféle dimenziói után Csepeli György azzal zárta előadását, hogy álma: legyen Budapesten egy közép-európai tudásklaszter.

Ezután az IVSZ elnökségének kerekasztala következett, amelyen az elnökségi tagok azokon a témakörökön mentek végig, amelyek mentén az IVSZ megkísérli a kormánnyal való párbeszéd körében az infokommunikáció támogatottságát erősíteni. Idetartozik mindenekelőtt az NFT2, de egy sor munkahelyteremtő, piacnövelő, adóügyi és más kérdés is.

A konferencia igazi munkanapja a szombat, amikor az előadók az infokommunikáció különféle szeleteit vizsgálják - a konferencia jelszavának szellemében - nagyító alatt. A menedzsertalálkozó fő célja, hogy kommunikációs lehetőséget teremtsen az IKT-cégek egymás közötti, illetve a kormányzati szakemberekkel folytatott eszmecseréjéhez, ezzel is elősegítve a magyar informatikai és telekommunikációs szakma fejlődését.
Kulcsszavak: MENTA konferencia IVSZ

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14