A szeptemberben 30 éves Microsoft történetének legfontosabb eseményei

forrás Prim Online, 2005. szeptember 27. 10:21
Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1975-ben történt, hogy William H. Gates és Paul G. Allen megalapították a Microsoftot, és kifejlesztették a BASIC programnyelvet, mellyel egy új történelmi korszakot indítottak útjára. Bill és Paul elképzelése arról, hogy minden íróasztalra kerüljön számítógép, a Microsoft megalapításakor csak álomnak tűnt. Mára ez valósággá vált. A konszern világszerte több mint 1 milliárd szoftvert értékesített, az információáramlást segítő egyéb digitális eszközök további 1 milliárd darabos eladásával párhuzamosan. A Microsoft ma a világ több mint 90 országban van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja az 57 ezer főt. Bevétele a 2004-es pénzügyi évben elérte a 36,8 milliárd dollárt.

Január 1. A MITS Altair 8800 megjelenik a Popular Electronics magazin címlapján, amely ötletet adott Paul Allen és Bill Gates számáraa BASIC programnyelv kifejlesztéséhez.
Február 1. Bill Gates és Paul Allen eladják az Altair 8800-ra írt BASIC-et, a személyi számítógépekhez írt első számítógépes programozási nyelvet a Microsoft első ügyfelének, az Albuquerque, Új-Mexikó székhelyű MITS vállalatnak.
Március 1. Paul Allen lesz a MITS szoftverigazgatója.
Április 7. „Az Altair BASIC kész és működőképes” hirdeti a MITS Computer Notes első kiadásának főcíme.
Július 1. A BASIC 2.0 verzió hivatalos megjelenése, 4K és 8K változatokban.

1976

Február 3. Bill Gates az egyik első programozó, aki felveti a szoftverkalózkodás kérdését. Az elsőként a MITS Computer Notes hasábjain közölt „Nyílt levél a hobbiszámítógépeseknek” cikkében Gates azzal vádolja a hobbifelhasználókat, hogy szoftvert lopnak és ezáltal megakadályozzák, hogy mások „...jó szoftvereket írjanak”. Látnoki módon a következő szavakkal fejezi be írását – „...Semmi nem tenne boldogabbá mint, hogy tíz programozót alkalmazva elárasszam a hobbipiacot jó minőségű szoftverrel”.
Március 27. Bill Gates az Altair évente megrendezésre kerülő nemzetközi számítógépes találkozói közül a legelső, Albuquerqueben tartott esemény nyitószónoka.
November 1. Paul Allen lemond a MITS-nél betöltött tisztjéről, hogy teljes munkaidejében a Microsoftnak dolgozhasson csatlakozzon.
November 26. Új Mexikó állam belügyminisztériumának hivatala bejegyzi a Microsoft kereskedelmi nevet.

1977

Február 3. Paul Allen és Bill Gates aláírnak egy hivatalos partneri megállapodást.
Július 1. Elérhető a FORTRAN-80, a Microsoft második programozási nyelve.

1978

November 1. A Microsoft Japánban létrehozza első nemzetközi értékesítési irodáját, az ASCII Microsoft céget.
December 31. A Microsoft forgalma az év végére meghaladják az 1 millió dollárt.

1979

Január 1.
A Microsoft Albuquerqueből áthelyezi irodáit a Washington államban található Bellevue városába.

1980

Június 11. Steve Ballmer csatlakozik a Microsofthoz.

1981

Június 25. A Microsoft átalakul egy magánkézben lévő vállalattá, amelynek elnöke, Bill Gates, elnökhelyettese pedig Paul Allen. A vállalat Microsoft Inc. néven egy Washington államban bejegyzett vállalkozássá alakul.
Augusztus 12. Az IBM bemutatja személyi számítógépét, amelyen a Microsoft 16-bites operációs rendszere, a Microsoft MS-DOS 1.0 verzió, valamint a Microsoft BASIC, a Microsoft COBOL, a Microsoft Pascal, és egyéb Microsoft termékek futnak.

1983

Február 18. Paul Allen lemond a Microsoftnál betöltött elnökhelyettesi pozíciójáról, de az igazgatótanács tagja marad.
Május 2. A Microsoft bemutatja a Microsoft Mouse egeret.
Szeptember 29. A Microsoft bemutatja a Word for MS-DOS 1.00 szövegszerkesztőt.
November 10. A Microsoft bemutatja az MS-DOS operációs rendszer lehetőségeit kibővítő Microsoft Windows grafikus operációs rendszert. A Windows első kereskedelmi forgalomban kapható változata csak 1985 novemberében érhető el.

1985

Augusztus 12. A Microsoft fennállásának 10. évfordulóját az 1985-ös pénzügyi év 140 millió dolláros értékesítési adataival ünnepli.
Szeptember 3. A Microsoft az Ír Köztársaságot választja az Egyesült Államokon kívül létesített első gyártási központja helyszínéül, ahol az európai piacra szánt szoftvertermékeket állítják elő.
November 20. Megjelenik a Microsoft Windows kereskedelmi változata.

1986

Február 26. A Microsoft új főhadiszállása Redmondba, Washington államba kerül.
Március 13. Kibocsátják a Microsoft részvényeit, egyenként 21 dolláros áron, amely az első kereskedési nap végére részvényenként 28 dollárra emelkedik, 61 millió dollár extrabevételhez juttatva ezzel a vállalatot.

1988

Augusztus 1.
A Microsoft bejelenti az Office programcsomagot, a Macintosh rendszerekhez CD-ROM lemezen elérhető első általános üzleti szoftvert.

1990

Július 25. A fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Microsoft az első személyi számítógépes szoftvercég, amelynek értékesítési adatai egyetlen év alatt meghaladják az 1 milliárd dollárt - forgalma 1,18 milliárdra rúg.

1991

Január 1. A Microsoft Corporation az elsők között hozza létre saját számítástechnikai kutatással foglalkozó, Microsoft Research (később MSR) néven ismert szervezetét.
Május 20. A Microsoft az Atlantában megrendezett Windows World rendezvényen bejelenti a Microsoft Visual BASIC for Windows terméket.
November 14. A Microsoft bejelenti a Works for Windows 2.0 multimédia változatát, amely a Microsoft első multimédiás képességekkel felruházott üzleti alkalmazása.

1992

Április 6. Megjelenik a több mint 1000 fejlesztést tartalmazó Microsoft Windows 3.1. Az új verzió iránti felhasználói érdeklődés példa nélkül álló, az előzetes rendelések száma világszerte meghaladja az 1 millió példányt.
Június 23. A technológiai fejlesztés területén elért eredmények elismeréseként Bill Gates Bush elnöktől átveszi a National Medal of Technology kitüntetést.

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38