A Siemens a második lesz a mobilhálózatok piacán

forrás Prim Online, 2005. december 13. 16:10
A Siemens a november közepén lezajlott Hong Kong-i 3G Világkongresszuson bejelentette, hogy a második hely megszerzésére törekszik a drótnélküli hálózatok világpiacán, és ennek elérésében kulcsszerepet szán Ázsiának.
Ezen a területen Ázsia jelenti a legnagyobb potenciális keresletet: elemzők szerint a kontinensen a mobilelőfizetők száma a mai 820 millióról öt éven belül mintegy 1,2 milliárdra fog növekedni. E hatalmas növekedési potenciálra való tekintettel a 2006. szeptember 30-ig terjedő üzleti évben a Siemens több száz millió eurót kíván befekteti a térségben. Ezzel együtt a regionális együttműködést is kiszélesíti a cég: a Poson nevű kínai telekommunikációs szállítóval és a szingapúri Infocomm Developement Authority-val (IDA) kötött együttműködési megállapodást. Emellett a Siemens a mobil vállalat, a mobiltévé és a szélessávú drótnélküli hozzáférés területén végrehajtott legújabb fejlesztéseit is bemutatta Hong Kongban.

A Siemens mobilhálózati üzletága a hatodikról a harmadik helyre lépett előre a világpiacon az elmúlt öt esztendőben. Különösen Ázsiában volt jelentős a növekedés: az eladások 20 százalékkal emelkedtek a tavalyi üzleti évben. A Siemens Com mobil hálózatok üzletága így akkora üzleti növekedést tudhat magáénak Ázsiában, amely jelentősen átrendezi a piacot. Az ebben a régióban rejlő hatalmas fejlődési távlatokat az is jól példázza, hogy az ázsiai GSM-szolgáltatók kétharmada várhatóan megkapja a 3G licencet, 2010-re pedig a 3G/W-CDMA előfizetők 37 százaléka várhatóan ázsiai lesz.

A 3G Világkongresszust megelőzően a Siemens együttműködési megállapodást írt alá a kínai távközlési beszállító Poson céggel, hogy a kínai piac számára közösen fejlesszenek ki mobil megoldásokat. Szingapúrban a Siemens szoros együttműködésben állapodott meg az Infocomm Developement Authority-val (IDA) új alkalmazások közös piaci bevezetéséről.

Ez utóbbi együttműködés az egyik olyan projekt, amely a Siemens IMS Developer Program (IP-alapú Multimédia Rendszer Fejlesztő Program – IDP) égisze alatt valósult meg. A Siemens nyolc hónapja bocsátotta útjára az IMS Developer Programot, amely programozóknak nyújt széles körű szoftverfejlesztési lehetőségeket. A regisztráltak hozzáférhetnek az IMS-tesztközpontokhoz, ahol így lehetővé válik az applikációk online minősítése. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult: csaknem százezer partnercég és magánfelhasználó regisztrált már a fejlesztőközösségben. Hong Kongban a Siemens az IMS Developer Program keretei között megvalósult első piacképes alkalmazást is bemutatta: egy mobiltelefonok számára kifejlesztett online játékot. A Softex Digital PVT. Ltd. által készített és a Siemens által minősített játék során a játékosok 11-es rúgásokkal versenyezzenek egymás ellen a mobilhálózaton keresztül.

További fejlesztésként a Siemens a nanoEDGE bázisállomást is bemutatta, amely jelenleg a világ legkisebb bázisállomása. Az új eszköz lehetővé teszi, hogy az épületeken belül a GSM-hálózatokat nagysebességű hálózattá alakítsák át minimális költséggel és erőfeszítéssel. A nanoEDGE bázisállomás segítségével most válik először lehetővé, hogy az EDGE-technológiával teljes drótnélküli lefedettséget biztosítsanak az épületen belül, még a leárnyékolt helyeken, például az alagsorban vagy a mélygarázsban is.

E fejlesztési eredményeken túl a mobilhálózat-üzletág a megrendelések terén is igen sikeres Ázsiában. Indiában és Kínában például a Siemens újabb GSM-R megbízásokat nyert, amelyek tovább erősítették a cég vezető pozícióját a vasúttársaságok számára kifejlesztett drótnélküli kommunikációs megoldások piacán. 2004-ben jelent meg a Siemens Bangladesben, Nepálban és Vietnamban a GSM-technológiával. Malajziában a Siemens megnyerte az első ázsiai kereskedelmi szerződését HSDPA-hálózat építésére, Indonéziában pedig a cég 35 százalékos részesedéssel piacvezető a mobilkommunikációs szegmensben.

A mobilhálózati-üzletág széles termékskálájának köszönhetően kiválóan érvényesül egy olyan változatos drótnélküli kommunikációs piacon, mint Ázsia. Több mint 200 szolgáltató csaknem száz országban használ jelenleg a Siemens által biztosított GSM-technológiát. A Siemens technológiailag vezető szerepet játszik az olyan szélessávú technológiák területén, mint a WiMAX, a HSPA és a mobiltévé. Partnerével, a japán NEC-vel a cég az üzleti használatra szánt harmadik generációs bázisállomások telepítésében is az élen jár, emellett úttörő szerepet játszik a Kínában használatos TD-SCDMA harmadik generációs szabvány kifejlesztésében, amelynek az idén júliusban tartott technológiai tesztjén a Siemens megoldása érte el a legmagasabb pontszámot.

A Siemens 1850 óta szállít telekommunikációs eszközöket Ázsiába, így ma elmondhatjuk, hogy nincs olyan ország a régióban, amelyben akár egyetlen telefonhívást is le lehetne bonyolítani a cég technológiájának közreműködése nélkül.

A Siemens Communications a német iparvállalat legnagyobb ágazata, amely több mint 160 országban van jelen világszerte. A 2004-es pénzügyi évben 60.000 alkalmazottal körülbelül 18 milliárd eurós forgalmat ért el.

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38