Microsoft: 500 ezer dollár értékű támogatás a NIOK és a Civil Szolgáltató Központ pályázatára

forrás Prim Online, 2007. január 23. 16:17
Brad Smith, a Microsoft Corporation alelnöke és jogi vezérigazgatója 130 000 dollárról kiállított csekket nyújtott át a NIOK/CISZOK civil hálózat részére a Microsoft Korlátlan Lehetőségek (Unlimited Potential – UP) elnevezésű programjának keretében. A hároméves projektet a Microsoft több részletben, összesen félmillió dollárt meghaladó támogatásban részesíti, mely elsősorban pénzbeli, valamint szoftver- és tananyag-támogatásból tevődik össze.
A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) és a Civil Szolgáltató Központ (CISZOK) hálózat pályázata szerint a hároméves projekt folyamán a CISZOK-hálózat tagjai számára 19 közösségi technológiai központot kíván kiépíteni. A cél nemcsak az informatikai infrastruktúra létesítése, hanem a professzionális támogatások (tréning, tanácsadás, mentori programok) elektronikus civil szolgáltatások formájában való elérhetősége is.

A program kezdetben három fő pillérre épül: cél a civil szervezetek IT-műveltségének fejlesztése a hatékonyabb mindennapi munkához; a megnövekedett feladatok által további munkalehetőségek biztosítása; illetve mindezek által a megszerzett – elsősorban informatikai – tudás átadása a civil szervezetek célcsoportjainak, a hátrányos helyzetű közösségeknek.  

A Microsoft új, magyarra fordított „Digital Literacy” tanterve, illetve a munkatársak oktatása által a hároméves projekt során több mint 2000 fő szerezhet informatikai alapismereteket, csaknem húszezer főt szolgálnak majd ki a technológiai központok, és a megszerzett tudás továbbadása következtében összeségében 10-15 ezer embert ér el a program.

A Microsoft Hungary Kft. szakmai segítséget adott a NIOK-nak a pályázat kidolgozásához, a két szervezet együttes munkájának eredménye lett, hogy a pályázat befogadásra találhatott egy erősen kompetitív környezetben, ahol a világ minden részéről érkeznek a digitális írástudást, és ezáltal az esélyegyenlőség növelését célzó projektjavaslatok.

Brad Smith hangsúlyozta, hogy Magyarország a többi támogatott ország között élen jár a megpályázott támogatások elnyerésében.

A Microsoft 2003-ban hívta életre a Korlátlan Lehetőségek programot, amelynek keretében eddig összesen több mint 255 millió dollárt bocsátott a közösségi technológiai központok rendelkezésére készpénz, illetve szoftverek formájában. A központok alapfokú technológiai készségfejlesztő és gyakorlati képzést nyújtanak világszerte a szolgáltatások szempontjából hátrányos helyzetű közösségeknek. A Microsoft immár 29 ezer ilyen központot támogat, s ezeken keresztül 46 millió ember életminőségi, illetve munkához jutási lehetőségein javít.

A Microsoft 2003 óta több mint 2 millió dollár értékben nyújtott segítséget magyar pályázóknak a Korlátlan Lehetőségek programja keretében. 2003-ban a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány nyíregyházi szakképző iskolája részesült támogatásban, amiből fogyatékos fiatalok informatikai képzését oldották meg. 2004-ben a Magyar Teleház Szövetségnek, egy évvel később a Budapesti Politechnikum Alapítványnak adott támogatást a nemzetközi bírálóbizottság, míg tavaly a Roma Esély az Európai Uniós Csatlakozásért, illetve a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány pályázatát találták támogatásra érdemesnek.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50