Ultrahangos szonár segíti a víz alatti mentést a Balatonban

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 21. 08:54

Jelentősen megkönnyíti a jövőben az átláthatatlan vízben eltűnt emberek vagy az elsüllyedt hajók felkutatását az az ultrahangos, GPS-el kombinált szonár készülék, amit egy magánszemély adományozott a balatoni civil vízi mentést végző Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának - számolt be Bagyó Sándor, a szervezet elnöke.

Bagyó Sándor szerint életet is menthet, de a búvárok eddig gyakran embert próbáló, sokszor napokig tartó mentő munkáját mindenképpen jelentősen megkönnyíti az új készülék, amelyet tavasztól kívánnak szolgálatba állítani a Balatonon.

Beszámolója szerint az új készülék ultrahang segítségével a hajók körüli 75 méteres sugárban képes a vizet vizsgálni, akár több száz méter mélységben is, miközben fotóminőségű képet közvetít a kezelőjének. Az észlelt test vagy tárgy pontos helymeghatározása a szonár részét képező műholdvezérlésű GPS rendszerrel történik - tette hozzá.

A szonár egy székesfehérvári, gyorséttermet működtető férfi támogatása révén került a vízi mentőkhöz, aki szenvedélyes balatoni vitorlázó. Bagyó Sándor beszámolója szerint hasonló készülék csak három található jelenleg az országban, amelyből egyet az idei nyári szezonban kölcsönkértek a Balatonba fulladtak megkeresésére.

A jövőben a tervek szerint minden mentőhajóra kerül majd egy ilyen berendezés, ami már nem olyan elérhetetlen álom, mint régen - fogalmazott a szervezet elnöke. A most beszerzett készülék ugyan csúcsmodellnek számít, de az ára már egymillió forint alá esett, holott jóval többet tud a korábbi gyártású, drágább társainál - tette hozzá.

A civil vízi mentők, akik nyaranta tucatnyi hajóval őrzik a balatoni fürdőzők, vitorlázók, horgászok biztonságát, a téli hónapokban egy hajóval állnak készenlétben szükség esetére.

Kulcsszavak: GPS

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59