Érthető beszédkommunikáció a helikopter rotorzaja mellett is

EDR: légi bevetésen vizsgázott a TETRA technológiájú rádiórendszer

forrás Prim Online, 2008. május 25. 16:17

A készenléti szervek által használt Egységes Digitális Rádió-távközlő (EDR) rendszer idén áprilistól már a légi mentők munkáját is segíti. A TETRA technológiájú rádiórendszer alkalmazásával lehetősége nyílik az OMSZ Légimentő Kht.-nak a gyorsabb, nagyobb lefedettséget biztosító kommunikációra, így egyúttal könnyebbé válik az irányítócsoportokkal való kommunikáció is.

A Pro-M Zrt. által 2007 januárjára megvalósított országos EDR hálózat kora tavasztól már a levegőben is biztosítja a készenléti szervek közötti professzionális kommunikációt. Az új rádiótechnológia bevezetésének legfőbb hozadéka az OMSZ Légimentő Kht. számára, - amely az ország egész területén biztosítja a zavartalan légi mentést -, hogy az EDR-nek köszönhetően megnyílt a hatékony kommunikáció lehetősége a társszervezetekkel, illetve a szolgálat működése is biztonságosabbá vált. A nagyobb lefedettséget biztosító rendszerrel nullára redukálódott a félrehallás esélye, melynek előfordulása súlyos következményekkel járna egy mentési akció során. A légi mentőket a tavalyi évben több mint 2200 esethez riasztották.

"10 darab rádiókészülékkel láttuk el a légi mentőket, amelyek különleges kódolásuk révén (az EDR alapszolgáltatásaként) biztosítják a beszédkommunikáció érthetőségét még a helikopter rotorzaja mellett is. A kézi terminálok lehetővé teszik, hogy a személyzet a leszállást követően is tudjon kommunikálni a mentőhelikopterben maradó kollégákkal" - mondta Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

A légi mentők egy időben kezdhették alkalmazni a rendszert mind a hat, jelenleg működő bázisukon. A technológia bevezetése kapcsán dr. Kunetz Zsombor, a Légimentő Kht. orvos igazgatója egy fontos tényezőre hívta fel a figyelmet, amely egyben a korábbi rendszer súlyos hiányossága is volt: "Az EDR teljes mértékben megfelel a betegjogi előírásoknak, hiszen a betegek adatait most már titkosan tudjuk kezelni, a rendszer nyújtotta szelektivitásnak köszönhetően." "Az eddig használt rendszerrel szemben az EDR esetében nem fordulhat elő, hogy telitettek lennének a rádiócsatornák, vagy hogy többen, fölöslegesen foglalnának egy csatornát, illetve hogy nehézségekbe ütközne időben bekapcsolódni a rádióforgalmazásba" - folytatta dr. Kunetz Zsombor.

A légi járművek technikai felszerelésével teljes mértékben kompatibilis rendszer a korábbi mentési gyakorlathoz képest egyszerűbb információáramlást tesz lehetővé, így a távoli irányító csoportok is könnyebben elérhetők. A mentési protokoll ésszerűbbé és egyszerűbbé vált a légi és a földi kiszolgálóegységek számára egyaránt. "Gondoljunk például a kézi EDR készülékekbe szerelt GPS-re, amelynek jóvoltából a földi mentőcsapat vagy a helikoptertől távolabb levő személyzet, pontos pozíciót tud küldeni a helikopter pilótájának, aki így gyorsabban a baleset helyszínére talál. A rendszer további fontos előnye, hogy az autópályán leszállás előtt fel tudjuk venni kapcsolatot a rendőrökkel, így a mentőegység leszállása biztonságosan megtörténhet" - magyarázta Hatala János, a Légimentő Kht. főpilótája.

Kulcsszavak: Pro-M egészségügy Tetra EDR

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50