Újra megnyílt a Mindentudás Egyeteme

Galvács László, 2011. január 18. 08:49

Kétszeresen is belopózott az infokommunikáció a Mindentudás Egyeteme újabb szériájába. Egyrészt a népszerű projekt az ismeretterjesztő missziójához beveti az elektronikus média teljes eszköztárát – a tévéműsoroktól kezdve a megújult és webkettes alkalmazásokkal dúsított honlapon át az e-learning tananyagokig –, másrészt már a nyitóelőadásnak is egy mobilkommunikációs kutatás szolgálta az alapját.

Mobiltelefon-használók millióinak viselkedésmintáit vizsgálva meglepő felfedezésre jutottak a kutatók. Miután naponta többször hozunk döntéseket kényünk-kedvünk szerint, azt gondolnánk, hogy az embernél kiszámíthatatlanabb vizsgálandó alany nincs. Kiderült, hogy téves ez az elképzelés. Bár emlékeinket a napi programtól való eltérések dominálják, a mérések azt mutatják, hogy az emberi mozgás nagymértékben, 93 százalékos pontossággal előre látható. A Mindentudás Egyeteme idén újrainduló programsorozatának „Amit ma megtehetsz, megteszed holnap is” című nyitóelőadásában január 15-én Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, az Egyesült Államok-beli Notre Dame Egyetem professzora arról beszélt, hogy miben gyökerezik az emberi viselkedés dinamikájának kiszámíthatósága, és mik a gyakorlati következményei – a vírusok terjedésének becslésétől a mobilvírusokig. Az erdélyi származású fiatal professzor neve nem ismeretlen a szakmában, a magyarul is megjelent Behálózva c. kötete nagy sikert aratott, sőt annak alapján már 2005-ben is tartott előadást a Mindentudás Egyeteme első szériájában, „A hálózatok csodálatos világa a sejtektől a világhálóig” címmel.

Négy év szünet után az idén március közepéig tartó folytatásban összesen 16 előadás hangzik el, s négy átfogó témát ölelnek fel: az élet, a környezet, a társadalom és a jövő kérdéseit. Az elkövetkezendő hetekben nemzetközileg ismert magyar kutatók adnak számot a többi közt a lelki egészségről, az alváskutatás és a genomika legújabb eredményeiről, az asztrobiológia, a nanotechnológia és az őssejt-kutatás izgalmas kérdéseiről. A jól bevált tantermi előadások televíziós felvételeit egy-egy, az adott tudományos eredmény különféle kutatás-fejlesztési vonatkozásait, gyakorlati hasznosulásait bemutató filmösszeállítás, valamint a téma társadalmi, erkölcsi vagy világnézeti összefüggéseit boncolgató kerekasztal-beszélgetés felvétele kíséri, amelyekben a témák iránt érdeklődő civilek is megszólalnak. A 16 előadáshoz kapcsolódóan összesen 48 televíziós műsor készül, amelyeket a tervek szerint a nézők március és június között követhetnek nyomon a televíziós csatornákon.

Az események az interneten is követhetők lesznek: a mindentudas.hu honlap élőben közvetíti azokat. A weboldal az újdonságok mellett felvonultatja a korábbi sorozat több mint 170 előadását is. A friss arculat és honlap- szerkezet mellett újdonság, hogy sokkal egyszerűbben kereshetnek a tartalmak között az érdeklődők. Mostantól nevek, címek, témák és kulcsszavak szerint is megtalálhatja mindenki az őt érdeklő információkat, böngészhet a szöveges anyagokban, továbbá sok ezernyi ábrát, animációt és videórészletet is letölthet. Az új portál lehetővé teszi, hogy a témákhoz hozzászóljon, kérdezzen és vitatkozzon a hallgatóság, sőt tudását az előadások alapján kidolgozott e-learning tananyagok segítségével még fejlesztheti és tesztelheti is. A Mindentudás Egyeteme 2.0 Facebook oldalán is követhetők lesznek a programsorozat történései.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Telekom által alapított és a Norvég Alap által is támogatott Mindentudás Egyeteme a „Többen, ésszel!” szlogennel indul újra. És valóban, ahogyan Pálinkás József, az MTA elnöke rámutatott: „A tények, az összefüggések és az eredmények alkalmazhatóságának sokrétű, izgalmas feldolgozásával az érdeklődő résztvevők közelebb kerülnek azokhoz a problémákhoz és megoldásokhoz, amelyek mindennapjainkat és közös kilátásainkat meghatározzák.” Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A tudomány népszerűsítésével és az oktatás támogatásával is hozzá kívánunk járulni a digitális felzárkózáshoz, a társadalmi esélyegyenlőség és a fenntartható fejlődés erősítéséhez, ezáltal Magyarország versenyképességének javításához.”

 

Kulcsszavak: tudomány

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36