Átmeneti válságban a Német Kalózpárt

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 27. 08:35

Az önkéntes munkán alapuló társadalmi mozgalomból a professzionális párttá való átmenet válságát éli a Német Kalózpárt, a német politikában újoncnak számító erő szervezeti és anyagi gondokkal küszködik.

"Nem bírom tovább. Teljesen kimerültem, fáradt vagyok" - indokolta lemondását Christopher Lang országos szóvivő, aki aktivistaként, ingyen dolgozott a kalózoknak. Amikor június elején bejelentette távozását, egyben szorgalmazta, hogy töltsék fel a pártot működtető szervezetet fizetett szakemberekkel.    

Langot követte egyik helyettese is, a pártközpont sajtókapcsolatokért felelős osztályának létszáma így egy csapásra megfeleződött, holott a Német Kalózpárt jelentős politikai tényező, a tartományi gyűlések negyedében rendelkezik képviselettel, választói támogatottsága pedig 8 százalék körül mozog, megelőzve a kormányon lévő liberálisokat és a Bundestagban 76 fős frakcióval jelen lévő Baloldalt is.     
 
Az év elején ugyancsak kimerültségre hivatkozva vonult vissza a párt arcaként számon tartott Marina Weisband pártigazgató. Azóta a kalózok három tartományi gyűlésbe is bejutottak, a taglétszám megduplázódott - 32 ezerre nőtt - és tovább nőtt a párt népszerűsége, de a sikerrel együtt az ellentmondások is kiéleződtek. A szervezeti problémákra jellemző, hogy még a párt elnöke, Bern Schlömer sem kap fizetést a munkájáért. Schlömer a védelmi minisztériumban betöltött hivatalnoki állásából él, munkaidőben pedig nem politizálhat, a német földön az öt legnépszerűbb párt közé tartozó kalózokat így egy szabadidős, "vasárnapi politikus" vezeti.     
 
A társadalmi mozgalom modelljén alapuló működésmód és a hivatásszerű politika ellentéte a párt - szintén ingyen dolgozó - kincstárnoka szerint összeomlással fenyeget. Rene Borsig a Berliner Zeitungnak a napokban elmondta: egy 30 ezres szervezetet nem lehet önkéntes munkával irányítani, és a párt felelősséggel tartozik választóinak. Mindebből pedig az következik, hogy professzionális szervezetet kell kiépíteni, annak ellenére, hogy ez szakítást jelent az eddig követett filozófiával. "Vagy cselekszünk a kényszerítő körülmények nyomása alatt, vagy elbukunk" - mondta Borsig.    
 
A 2006-ban svéd mintára alakult párt mindenekelőtt a digitális forradalom hatásaira reagál, legfőbb törekvése az emberi jogok minél szélesebb körű érvényesítésének biztosítása. Elsősorban az információs szabadságra helyezik a hangsúlyt, így követelik például az állam működésének átláthatóságát és a magánszféra védelmét az állammal szemben, vagyis az állami szférára vonatkozó adatok nyilvánosságát és az állampolgárra vonatkozó adatok gyűjtésének és nyilvántartásának korlátozását.     
 
2013-as országos parlamenti választásra a kalózok a mezőgazdaságtól a külügyekig valamennyi területre kiterjedő programmal készülnek, de a programalkotást a szervezeti gondok mellett anyagi problémák is nehezítik. A párt egyik nagy vonzereje, hogy az évtizedek alatt megszilárdult pártpolitikai szerkezeten kívüli szereplőként lehetőséget kínál az állampolgároknak a politikai cselekvésre, a beleszólásra, a folyamatok alakításába. A tízezres nagyságrendben keletkező dokumentumokat - indítványokat, javaslatokat, petíciókat, feljegyzéseket, jegyzőkönyveket és egyéb irományokat - kezelő és a párttagok között megosztó informatikai rendszer azonban kapacitása felső határához ért, bővítéséhez 100 ezer euróra van szükség - jelentette be a napokban Schlömer.      
 
Az elnök a párt mindössze 47 profi politikusának, vagyis a tartományi gyűlések kalózpárti képviselőinek berlini értekezletén tárta fel, hogy mekkora a baj, arra kérve az egybegyűlteket, hogy fizetésük egy részét adományozzák a pártnak.     
 
Ugyancsak a mozgalmi jellegből fakadhat, hogy a kalózok igen csekély rendszerességgel fizetnek tagdíjat. A tagság nagyjából fele egyáltalán nem fizet. Ez duplán árt a pártnak, mert a német pártfinanszírozási szabályok szerint az állami támogatást a tagdíjakból származó bevétel függvényében állapítják meg - több tagdíj=több állami támogatás alapon -, a párt így jelentős összegektől esik el, ha nem sikerül megfegyelmezni a tagságot.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50