Téves hírek a Vivendi - Elektrim együttműködésről

Nyíri Miklós, 2000. szeptember 22. 11:25
A lengyel sajtóban megjelent információkat, miszerint a Vivendi hosszútávú együttműködést tervez az Elektrimmel, Marc Boudier a kelet-európai régióért felelős igazgató egy másnapi telefoninterjúban nem volt hajlandó megerősíteni. Elmondása szerint az ügyben még nincs végleges döntés, és több különböző lehetőség áll előttük.
A Vivendi jelenleg 5%-os részesedéssel bír az Elektrimben. Elképzelhető, hogy megnövelik tulajdonarányukat, aminek elsődleges célja a management kontrolljának visszaszorítása, és felmerül az a lehetőség is, ami nyilvánosságot kapott a sajtóban, hogy a vezetésbe vetett bizalmuk elvesztése miatt eladják részesedésüket a Deutsche Telekomnak.

A deal közvetett módon a DT kezére juttatná Lengyelország legnagyobb mobilszolgáltatóját, a PTC-t, aminek ma 45%-ban tulajdonosa. Illetve az Elektrim feletti irányítás is elérhető közelségbe kerülne ezáltal.

A Vivendi múlt évben 1 milliárdos befektetésével megmentette az Elektrimet a csődtől, aminek előidézője az Elektrim és a Deutsche Telekom közti per volt. A DT azért perelte be az Elektrimet, mert szerinte az megsértette a részvényesek jogait, amikor többségi tulajdont szerzett a PTC-ben. A Vivendi és az Elektrim kezdeti biztató együttműködése a stratégia kialakítása és a földi telefon-vonalak értéke feletti viták miatt nem bizonyult tartósnak.

Boudier elmondása szerint megbeszélések folynak a Vivendi és a DT között a nemsokára esedékes UMTS tender ügyében. Nem tagadta annak a lehetőségét, hogy végül a Vivendi nem az Elektrimmel fog részt venni a liciten. Akárhogy is lesz, a Vivendinek gyorsan kell döntenie. Az UMTS engedélyek elárverezése a közeljövőben esedékes, másrészről az a jogszabály, aminek értelmében külföldi vállalat nem lehet többségi tulajdonos földi távközlési és mobilszolgáltató cégekben, az év végével hatályát veszti.

A Vivendi ellenséges felvásárlási szándék esetén vétójoggal bír mind a PTC, mind az Elektrim esetében. Ez a klauzula egy évig érvényes, de érvényét vesztheti abban az esetben is, ha a bíróság az említett perben a DT javára dönt.

Ezzel kapcsolatosan a Parkiet arról számolt be, hogy az Elektrim megveszi a Poland.com 55%-át 17.3 millió dollárért, és további opciókat kap maximum 80%-os részesedés elérésére. Az ár egy része az Elektrim által nyújtott ingyenes hozzáférés biztosítása a Poland.com előfizetői számára. A portálnak 50.000 regisztrált felhasználója van, ezzel a piac 1.5%-át tudhatja magáénak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55