Hogyan hackeljük magunkat biztonságosra?

forrás: Prím Online, 2016. február 1. 12:51

Az IT-biztonság területén az egyik leghatékonyabb védelem az adott hálózat támadása és tesztelése valós idejű környezetben, amivel pontosan felderíthetőek a sérülékenységek és a betörési pontok. Ilyenkor a legtöbben parancssorok és forráskódok hadát képzelik maguk elé, amihez mély tudásra és sokévnyi tapasztalatra van szükség. Léteznek azonban olyan grafikus felülettel ellátott védelmi rendszerek, amikkel a felderítés és a „támadás” gombnyomásra megtörténik.

A Metasploit keretrendszer (framework) ebben az esetben az a nyílt forráskód, amit a hozzáértők szabadon fejleszthetnek, továbbá grafikai felülettel (UI) láthatják el a hatékony kezelhetőség érdekében. Ezen a frameworkön jelenleg kétszázezer fejlesztő dolgozik rendszeresen, ezért a világ legnépszerűbb penetrációs tesztelési megoldásává vált a kis- és középvállalatok körében. Naponta átlagosan egy-két exploittal gazdagodik az adatbázis, így még a támadások előtt lehetővé válik a rendszer gyengeségeinek feltárása.

 

Egy hálózatot két feltétel mellett lehet biztonságossá tenni offenzív eszközökkel. Az egyik a megfelelő sérülékenység-vizsgáló használata, a másik a sérülékenységi vizsgálat alapján elkészült riport érvényesítése, azaz validálása. A biztonsági rések feltérképezése közben általában kritikus (admin jogosultság = az egész hálózat felett átvehető az irányítás), közepes (felhasználói jogosultság = egy kliens számítógép felett vehető át az irányítás) és információ jellegű (konfigurációs beállítások = nyitva maradt portok, eszközök helytelen beállításai, stb.) sérülékenységek állapíthatóak meg. A validálás során voltaképpen magát a penetrációs tesztet hajtja végre a védelmi program azokon a pontokon, ahol kihasználható (exploitálható) a sérülékenység.

 

A penetrációs teszteléseknek számos változata van, ám abban az esetben a leghatékonyabb, ha a vizsgálattal szinte egy időben a kívánt védelem (patch vagy script futtatása, helytelen konfigurációs beállítás megváltoztatása, stb.) alkalmazása is megtörténik. 

 

A Metasploit keretrendszerre épülő egyik leggyorsabb és leghatékonyabb offenzív védelmi rendszert a Nexpose és a Metasploit Pro együttese alkotja. A sérülékenység-vizsgálat során a Nexpose által összegyűjtött adatokat a Metasploit Pro automatikusan importálja, majd a felállított veszélyeztetettségi rangsor alapján priorizálja és validálja a ténylegesen exploitálható sérülékenységeket, azaz elvégzi a penetrációs tesztet.

 

A sérülékenység-vizsgálat (vulnerability assessment) eredménye átlagosan 300-500 oldalban foglalható össze a hálózat kiterjedtségétől függően, míg a penetrációs tesztek riportjai 10-20 oldalban informálják a IT-biztonsági szakembereket az exploitálható sérülékenységekről, azok jogosultsági szintjéről és mélységéről. 

 

 

A különböző zárt rendszerek és céges hálózatok mellett a weboldalak 70%-a szintén tartalmaz olyan biztonsági réseket, amik közvetlenül veszélyeztetik a vállalati adatokat. Ehhez az internetes alkalmazások is nagyban hozzájárulnak. A webes támadásokat a 80/443-as porton hajtják végre a tűzfalon keresztül, az operációs és hálózatbiztonsági rendszer mellett, eljutva ezzel az alkalmazás és a vállalati adatok központjába. E sérülékenységek felderítésére a legalkalmasabb az Acunetix Web Vulnerability Scanner, ami precíz keresést garantál a forráskódban elhelyezett szenzorok által, továbbá ez a szektor legfejlettebb SQL befecskendezés és XSS (Cross Site Scripting) tesztere. Figyelemre méltó gyorsasággal képes akár weboldalak ezreit vizsgálni egyidőben. Az Acunetix WVS automatikusan módosítja a tűzfal beállításait annak érdekében, hogy adott internetes alkalmazás ne legyen kitéve célzott támadásoknak. Így továbbra is biztonságosan futtatható, amíg a sérülékenységet ki nem javítják a forráskód szintjén.

 

Az IT-biztonság területén további szereplők igénylik rendszereik fokozott védelmét, ám méretükből és hatáskörükből adódóan nekik már nem elég „kicsiben” gondolkodni. Ilyenek a kormányzati szervek, szövetségi nyomozó irodák, államkincstárak, pénzügyi intézmények, bankok, világhálózattal rendelkező nagyvállalatok, stb. Ők általában a CORE Impact Pro felé tendálnak, ami saját szakterületén nagyjából az elnök különgépének és a páncélozott pápamobil ötvözetének felel meg. A 15 éves szakmai tapasztalattal bíró CORE Security alkotás a kiberbűnözőkhöz hasonló technikákkal fedezi fel a sérülékenységeket. Exploitjaikat házon belül fejleszti egy erre szakosodott csapat, ennek köszönhetően hatékonyak, stabilak és naprakészek. A CORE Impact Pro több száz egyedi CVE-vel (Common Vulnerabilities and Exposures) érkezik, amit folyamatosan bővítenek. A versenytársaik által ajánlott CVE mennyiséget 25%-kal überelik, továbbá integrálhatóvá tették a nyílt forráskódú keretrendszerek exploitjait is. 

 

A professzionális offenzív védelmi rendszerek magukban foglalják a pivoting és a post-exploitation lehetőségeket is. A pivoting egy olyan támadási szimuláció, ami átvezet rendszereken, eszközökön és alkalmazásokon, felfedve azt, hogyan nyitnak utat az exploitálható sérülékenységek a működés-kritikus rendszerekhez és az érzékeny adatokhoz. A post-exploitation során a védelmi program újabb penetrációs vizsgálatot végez az exploitált réseken, adatokat gyűjtve a sérülékenység mélységéről, azaz rögzíti a jelszavakat, képernyőképeket készít, és billentyűzet-figyelőket telepít. 

 

Az itt felsorolt offenzív védelmi rendszerekkel a február 5-ei ProDay konferencián és kiállításon lehetőség nyílik részleteiben megismerkedni, sőt valós idejű teszteket folytatni mini workshopok keretében. A mindenki számára igyenesen látogatható rendezvény programjai szimultán folynak majd a defenzív és az offenzív IT-biztonság témakörökben, miközben a kiállítótérben zajlanak a különféle technológiájú tesztelések. Aki érdekelt a Black Box (etikus) hackelésben, annak érdemes kitölteni a kérdőívet, ugyanis egy ingyenes átfogó hálózati teszteléssel gazdagodhat, vagy birtokosa lehet a legvédettebb okostelefonok egyikének (Blackphone 2), amiből kettőt is kisorsolnak. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50