A coworking irodák a kreativitás, a tudásmegosztás és a közösségépítés színterei

„A legjobb ötletek a konyhában születnek”

forrás: Prím Online, 2017. január 28. 11:38

Egyes szakértők szerint 2020-ra a munkaerő 40 százalékát szabadúszók, egyéni vállalkozók és független tanácsadók teszik majd ki. A gazdasági és a demográfiai változások folyamatosan alakítják a munkavállalás különböző formáit, melynek egyik legdinamikusabban fejlődő ága a coworking mozgalom. 

óA magánkezdeményezésből induló, mára világszerte népszerűvé vált irodai modell potenciáljáról és trendjeiről „Coworking Magyarországon – kihívások és lehetőségek” címmel tartottak kétnapos konferenciát a közösségi munkamodell hazai meghonosítója, a Loffice szervezésében.

 

Az elmúlt évtizedben egy újfajta munkahely lépett színre: a coworking iroda. Míg 2007-ben csupán 75 közösségi iroda működött a világon, mára ez a szám 13.800-ra nőtt, ami tíz év alatt száznyolcvannégyszeres növekedést jelent. Évente körülbelül 1 millió 200 ezer ember fordul meg ezeken a helyeken – osztotta meg a berlini székhelyű Deskmag alapítója, Carsten Foertsch éves felmérésük eredményeit. Ezzel párhuzamosan a koncepció is tovább fejlődött, ma már az irodák sokkal inkább tér-, tudás- és kapcsolatmegosztáson alapuló közösségként működnek. Ezek az együttműködésre ösztönző közösségi terek lehetőséget adnak arra, hogy a rajtuk keresztül a társadalom új igényeit és lehetőségeit is megismerjük. Emellett olyan pályázatok és programok elindítói, amelyek hozzájárulnak a fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedéséhez, ösztönözve a vállalkozóvá válás folyamatát. 

 

 

Magyarország első közösségi irodája, a Loffice, 2015 nyara óta működik közre az Erasmus+ European Coworking Network projektjében. Ez az innovatív kooperáció Európa határain átívelve támogatói programmal igyekszik növelni a fiatalok vállalkozási kedvét, tudással és kapcsolatrendszerrel ellátva őket. A projekt keretében megvalósuló konferencián hazai és nemzetközi példák, kutatások tanulságait tárták az érdeklődők elé, bemutatva a közösségi irodák alapításában rejlő lehetőségeket, valamint a fiatalok első kézből, a legmenőbb irodák vezetőitől kaptak gyakorlati tippeket a befektetési és támogatásszerzési lehetőségekről és a coworking szcéna aktuális trendjeiről.  

 

A coworking irodák alapítása mögött számlatan cél állhat. Leggyakrabban for- vagy non-profit magánszervezetek vágnak bele a projektbe, de a helyi önkormányzatok és más állami szervezetek is kezdik felismerni a területben rejlő lehetőségeket. A tapasztalatokból kiderül, ma már nem elég, ha egy közösségi iroda egyedi térrel várja a munkaállomást keresőket, egyre jobban számít, hogy milyen kiegészítő szolgáltatást tud nyújtani a coworkereknek. „Minél többet adsz, annál többet kapsz. Olyan szolgáltatási csomagot kell összeállítani, ami a vállalkozók minden problémáját megoldja, és választ ad a legváratlanabb helyzetekre.” – emelte ki előadásában Klementz Kata, a Loffice egyik alapítója.

 

 

Ezt az igényt jól mutatja egy, a coworkerek körében végzett felmérés, amely szerint csupán 57 százalékuk tekinti fontosnak az iroda nyújtotta infrastruktúrát, míg az interakció lehetőségét 74 százalékuk, a közösséget 72 százalékuk jelölte meg. Miért döntenek tehát úgy a szabadúszók, hogy kávézó vagy lakás helyett közösségi irodában dolgozzanak? Azért, hogy egy térben legyenek hozzájuk hasonló gondolkodású emberekkel, akik ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe, mint ők. Emellett az irodákban történő találkozások lehetőséget teremtenek a tudásmegosztásra, a random felfedezésekre, az új ötletek születésére is. A legjobb ötletek pedig a konyhában vagy informális találkozások közben születnek, ezért fontos, hogy a közösségi irodákban legyen olyan hely, ahol a tagok spontán találkozhatnak, beszélgethetnek.  

 

A coworking irodák – melyek ma már egy munkastílust is jelentenek – a tehetséges és magabiztos embereket támogatják, lehetőséget teremtve az induló kisvállalkozásoknak a kezdeti költségek csökkentéséhez, valamint segítenek leküzdeni a szabadúszók és vállalkozók között tapasztalható elszigeteltség-érzést. Hozzásegítik a neonomádokat, hogy Európa szerte megtalálják a megfelelő és megfizethető munkakörülményeket, növelik a vállalkozói kedvet, valamint kreatív gondolkodásra és az innováció előmozdítására ösztönözik a fiatalokat. Így nemcsak a tudásalapú gazdaság új trendjének tekinthetők, hanem jelentős szerepet vállalnak a fiatalok körében tapasztalható munkanélküliség felszámolásában is. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38