Szeptembertől még több testkamera segíti a jegyvizsgálók munkáját

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 2. 11:22

A korábbiak mellé 103 testkamerát kapnak a MÁV-START jegyellenőrei szeptembertől. Tavasz óta több Mátészalkát érintő vonalon használnak a kollégák rendszeresen hasonló eszközöket, azok pozitív tapasztalatait alapul véve, újabb, az előbbinél nagyságrendekkel komolyabb fejlesztés történik.

A vasúttársaság a testkamerák mellett figyelemfelhívó kampánnyal, illetve a Készenléti Rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve lép fel a jegyvizsgálók elleni támadásokkal szemben. Jegyvizsgálót 2018-ban 123 esetben, idén augusztus végéig 48 esetben ért inzultus, amiből 32 tettlegességig fajult (ütés, lökés, karmolás, rúgás), egy eset pedig nyolc napon túli sérüléssel járt.

 

2017-ben a vasúttársaság 25 jegyvizsgálója 3 gyártó összesen 26 eszközét tesztelte, e mellett március vége óta jó tapasztalatokkal a most érkezőkkel azonos márkájú, de korábbi típusú testkamerát viselnek a Mátészalkát érintő vasútvonalakon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók. A jelenlegi beszerzési eljárásban 5 pályázó terméke közül esett a választás a DAHUA MPT210-4X típusú eszközre, ami megfelel a MÁV által támasztott tucatnyi követelménynek. 

 

 

A MÁV-START igényeinek megfelelően fejlesztett MPT210-4X egy bűnüldözésben is használatos, a fokozott igénybevételt is jól tűrő testkamera, ami akár 8 órai üzemre is képes. Ezalatt folyamatos felvételt tud készíteni, akár éjszakai körülmények között is, amiből legalább 13 órányit képes tárolni, valamint károsodás nélkül kibírja a 2 méterről történő leejtést is. A full HD minőségű felvétel készítését a felhasználó bármikor elindíthatja és leállíthatja a készülék egyetlen gombjának megnyomásával.  A kamera a gombnyomást megelőző 20 másodperc videóanyagát is rögzíti, és 5 megapixeles fotó készítésére is alkalmas. A mobil kamera az adatokat kódolt formában, jelszóval védetten tárolja, így nincs lehetőség hozzá férni azokhoz az eszközön.

 

A vasúttársaság minden területi igazgatóságán telepítenek legalább egy gyűjtőállomást. A legtöbb készüléket a ceglédi, a váci és az esztergomi vonalakon használják majd, mert itt, a budapesti elővárosi vonatokon éri a legtöbb támadás, atrocitás a jegyvizsgálókat. Az elkövetők jellemzően azok közül kerülnek ki, akik menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akarnak utazni. A készülékekhez tartozó gyűjtőállomások a munkavállaló azonosítására, a rögzített adatok letöltésére, a kamerák ellenőrzésére és az akkumulátorok feltöltésére szolgálnak. A készülék az adatokat a dokkolóra történő csatlakoztatás után automatikusan átmenti, és azt követően törli azokat a készülékről. A dokkolóra mentett felvételeket csak és kizárólag a rendőrség tekintheti meg. A dokkolón tárolt adatok pedig – a személyszállítási törvénynek megfelelően – a 16. napon automatikusan törlődnek.

 

 

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A MÁV-START Magyarországon az elsők között kezdte meg országos lefedettségű Mobil Kamerás Rögzítőrendszer kiépítését munkatársainak védelme és biztonsága, a jegyvizsgálókat ért támadások elkerülése és megelőzése érdekében. A teljes kamerarendszer költsége 149 millió forint, ami tartalmazza a teljes informatika háttérrel rendelkező 103 kamerát és a 12 telephelyre telepített dokkolókat. A MÁV-START a bántalmazások megakadályozása, a támadások visszaszorítása, az utasok és az utazószemélyzet biztonságának megóvása érdekében intézkedési tervet dolgozott ki, amelynek egyik eleme a kamerás rendszer bevezetése. Az intézkedéseink nyomán 2018 decemberétől csökkentek a bántalmazásos esetek, a rendszer bevezetésétől további csökkenést várunk. Abban bízunk, hogy jegyvizsgáló kollégáink munkáját nagymértékben segíteni fogja a rendszer, amelyet minél szélesebb körben használnak majd munkavállalóink.”

 

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy a MÁV-START a Dahua Technology testkamera megoldása mellett döntött” – mondta Flynn Jiang, a Dahua Technology magyar régiós vezetője. „A MÁV-START célja, hogy megvédje a jegyvizsgálókat szolgálatteljesítés közben, és mi örülünk, hogy részesei lehetünk ennek az erőfeszítésnek élenjáró, csúcstechnológiás termékünkkel.”

 

Móré Anikó jegyvizsgálót korábban munkavégzés közben, hosszas egyezkedés után először szóban, majd tettlegesen is bántották a monori vasútvonalon. A támadás következtében agyrázkódást szenvedett. Elmondása szerint, örül a testkamerák bevezetésének, jelentős visszatartó erőnek érzi az eszközt. Czine László jegyvizsgáló tavasz óta rendszeresen használ testkamerát, tapasztalatai szerint az érintett mátészalkai vonalszakaszokon utazók lényegesen együttműködőbbé váltak.

 

Háttér-információk:

A vasúttársaság keményen fellép a munkavállalóit ért támadásokkal szemben, és mindent megtesz a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök biztonsága érdekében. Ezért számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, és kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított bűntető eljárások segítésére. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők. A MÁV-START figyelemfelhívó kampányt is indított, amelynek célja az utazóközönség tájékoztatása arról, hogy a közfeladatot ellátók elleni erőszak milyen büntetőjogi következményekkel jár.

 

Erőszak esetén a MÁV-START-nál a munkáltatói gondoskodás jegyében jogi segítségnyújtás, rehabilitációs szabadság, munkába való visszatéréshez mentori segítség, illetve pszichológiai segítségnyújtás vehető igénybe. A szolgálatot teljesítő munkavállalót ért támadás esetén kérhető jogvédelem, amely jogi tanácsadást, beadvány-készítést, valamint a nyomozóhatóság és a bíróság előtt történő jogi képviselet biztosítását jelenti.

 

A támadások megelőzése érdekben évente csaknem 80 ezer vonaton biztonsági személyzet, közel 14 ezer vonaton pedig a rendőrség munkatársai kísérik a jegyvizsgálókat. A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói a jegyellenőrző készülék S.O.S. funkciója segítségével gyors és hatékony segítséget kérhetnek a problémás esetek és a konfliktusok megoldásában, minden olyan esetben, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt veszélyben lehetnek a vonaton tartózkodók, illetve saját maguk.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36