Panasonic MPEG-4 LSI

, 2001. február 8. 23:09
A Panasonic kifejlesztette a világ első, egyetlen chipre telepített, több mozgókép egyidejű kódolását és dekódolását támogató MPEG-4 LSI-megoldását.
A Panasonic márkájú szórakoztató-elektronikai és digitális kommunikációs termékeiről világszerte ismert Matsushita bejelentette a világ első, W-CDMA, PDC (personal digital cellular), PHS és egyéb mobiltelefonokhoz kifejlesztett MPEG-4 rendszerű, multi-codec technológiát alkalmazó LSI-megoldásának bevezetését. Bár az MPEG-4 szabványnak megfelelő kódolás és dekódolás már korábban is megoldható volt egyetlen chipen, ez az első olyan MPEG-4 LSI, amely videoadat-folyamok egyidejű multi-codec feldolgozását is támogatja. A világon első ízben nyílik arra lehetőség, hogy a videotelefonok és egyéb internetes böngészésre alkalmas eszközök felhasználói fejlett videokommunikációt folytathassanak – azaz egyszerre több mozgóképet is egymásra vetíthessenek, illetve szintetizálhassanak, valamint egyidőben jeleníthessenek meg és játszhassanak vissza mozgó- vagy állóképeket.

Az új MPEG-4 LSI technológia hivatalos bemutatására a San Franciscó-ban 2001. február 5. és 7. között megrendezett Nemzetközi Szilárdtestáramköri Konferencia (International Solid-State Circuits Conference 2001) alkalmával került sor. A termékminták kiküldését 2001. második negyedévére tervezik. Az új chip első ízben biztosítja az egyidejű MPEG-4 kódolás és dekódolás lehetőségét, maximum 2 kódoló és 4 dekódoló csatornáig terjedő párhuzamos feldolgozás esetén. Ezzel a megoldással a videoinformációt másodpercenként 15 vagy 30 képes sebességgel, CIF vagy QCIF formátumban lehet létrehozni, így nagyméretű, interaktív multimédiás tartalom is összeállítható és továbbítható valós időben vezeték nélküli, illetve internetes kapcsolaton keresztül. A feldolgozási technológia terén bevezetett újítások az MPEG-4 Simple Profile és Core Profile funkcionalitást is támogatják. A Core Profile dekódolás támogatása lehetővé teszi tetszőleges formájú objektumok (pl. egy felvételen található, egymást fedő két- illetve háromdimenziós objektumok és mozgóképek) egyenkénti álló- vagy videoképes megjelenítését.

A DRAM közvetlen chipbe ágyazásának köszönhetően a grafikus és videoképek MPEG-4 kódolása-dekódolása illetve szintézise külső memória és LSI perifériák bevonása nélkül is lebonyolítható. A nagy volumenű illetve rutinműveletek dedikált áramkörei (pl. a CPU, a képérzékelő és az LCD-kijelző), valamint a nem rutinjellegű műveletek digitális jelfeldolgozó processzora (DSP) révén a videokép-feldolgozás mobiltelefonok és egyéb vezeték nélküli kommunikációs eszközök esetében is egyetlen chipen elvégezhető.

A beágyazott DRAM és az órazár technológia alkalmazása Simple Profile kódolás és dekódolás esetén csatornánként mindössze 50 mW-ra csökkenti az energiafogyasztást, mely az iparágban egyedülállóan alacsony érték. A Panasonic által kifejlesztett képhiba-helyreállító, sebességszabályzó és zajtörlő technológiák a vezeték nélküli környezetekben elkerülhetetlen torzulások mérséklésével nagy mértékben javítják a videokép-minőséget. Mivel a hagyományos MPEG-4 szabványú LSI-k régebben nem tudták több mozgókép egyidejű feldolgozását fejlett megjelenítési funkciókkal (pl. nagyítás-kicsinyítés, mozgóképek tetszőleges elhelyezése, állókép mozgóképre vetítése) integrálni, a funkcionalitás bővítésével egyidőben elért energiafogyasztás- és méretcsökkentés jelentős akadályokba ütközött. A Panasonic új LSI-megoldása azonban valamennyi alkalmazást, funkciót és újítást egyetlen chipre tömöríti, így nagyobb videokód-teljesítményt, jobb videominőséget és alacsonyabb fogyasztást biztosít.

Kulcsszavak: multimédia Panasonic mpeg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14