Együttes erővel az MPEG4-ért

Tóth Kristóf, 2001. február 11. 19:03
A SanDisk Corporation és a Zoran Corporation a napokban közölték, hogy a továbbiakban együttes erővel kívánják folytatni az MPEG4-alapú, hordozható eszközökbe szánt chipjeik fejlesztését.
Az MPEG4 egy igen jó hatásfokkal működő videóinformáció-tömörítő algoritmus, amellyel a digitális videofelvételek az MPEG1-2 szabványokhoz képest sokkal kisebb helyen tárolhatók el, azonos minőség mellett. Az MPEG4 egyetlen hátránya az, hogy a bonyolult tömörítési/kicsomagolási eljárás miatt gyors számítógép vagy rendkívül összetett célchip szükséges alkalmazásához.

A hordozható eszközök esetében szinte kivétel nélkül, minden egységben fontos a nagy tárkapacitás vagy memória. Ezek azonban drága alkatrészek alkalmazását teszik szükségessé. Ezekre a drága alkatrészekre lehet egy alternatíva egy jó tömörítési eljárás, amely a szükséges tárhelyet a töredékére csökkenti. Az MPEG4 egy ilyen eljárás.

A Zoran Corporation és a SanDisk mostani megegyezésének keretében a két cég közösen fog kifejleszteni egy olyan chipet, amely a mobil eszközök, például kamkorderek és videotelefonok alapja lehet. A jövőben közösen fejlesztett Coach-chip (Camera-On-A-Chip - Kamera a chipen) ideális megoldás lehet majd a bonyolult, videó alapú mobil eszközöknek. Egy hasonló chip egyrészt szükséges is a videó-képes hordozható eszközökbe, de segítségével azok előállítási költségei is jócskán lecsökkenhetnek. A néhány év múlva bevezetésre kerülő 3G (3. generációs) mobilhálózatok egyik legnagyobb újítása a nagy adatátviteli sebesség lesz. A hálózat ezért alkalmas lesz többek között videoátvitelre is, így akár hamarosan valósággá is válhat a videó-mobil. Azonban ezek a hálózatok sem lesznek képesek akkora adatátviteli sebességet nyújtani, amekkorát egy videó-adatfolyam megkíván, ezért szükség lesz egy megfelelő tömörítésre, amely jelenleg az MPEG4-et jelenti.

A Zoran-SanDisk Coach-chip kifejlesztésének döntő többségét a Zoran végzi majd, a SanDisk anyagi, és bizonyos technológiai támogatást nyújt majd. Ezen technikai segítség leginkább a MultiMediaCards, Secure Digital, CompactFlash és TriFlash memóriakártyák alkalmazásának támogatását könnyíti meg a Coach chipben.

A két társaság biztos abban, hogy az MPEG4 nagy jövő előtt áll mind a mobil eszközökben, mind a PC-kben. A Coach chip várhatóan 2002. első felében jelenik meg, az erre alapuló eszközök pedig 2002. második felében látnak napvilágot.

Kulcsszavak: mpeg multimédia SanDisk Zoran

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14