Az ABB Frosinone elnyerte az UL Solutions platina minősítését

forrás: Prím Online, 2023. június 19. 12:50

Az Olaszországban működő ABB Frosinone az első ABB-létesítmény a világon, amely a hulladéklerakóba történő elhelyezés kiváltását biztosító módszereiért elnyerte az UL Solutions platina minősítését. A minősítést a UL2799A számú, a hulladékmentesség osztályozásához kidolgozott ellenőrzési és tanúsítási eljárás (Environmental Claim Validation Procedure for Zero Waste Classifications) alapján ítélték meg. A platina minősítés eléréséhez a frosinonei gyár hulladékának 100%-át olyan módszerekkel hasznosítják, amelyek szükségtelenné teszik a hulladékok lerakóba helyezését. 

A hulladéklerakóba történő elhelyezés kiváltását biztosító hulladékgazdálkodási cél elérése központi szerepet játszik az ABB erőforrás-kímélő és a körforgásos szemléletet elősegítő környezetvédelmi törekvéseiben. Az ABB 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiája túlmutat azon, hogy az energetikai átálláshoz szükséges kulcsfontosságú technológiákkal aktívan elősegíti az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítását. A vállalat az értékláncában, valamint a termékeinek és a megoldásainak életciklusa során is fenntartható gyakorlatokat valósít meg.

 

 

Az ABB Electrification Smart Power üzleti fenntarthatósági vezetője, Alessandro Bottarelli így nyilatkozott: „A teljes értékláncunkban azon dolgozunk, hogy fenntarthatóbb megoldásokat kínáljunk minden érdekelt fél számára. A független ellenőrző szervezet platina minősítéssel díjazta a hulladék legfenntarthatóbb, egyben körkörös hasznosítását célzó hulladékgazdálkodási rendszerünket; mindez azt igazolja, hogy nagy célokat lehet elérni, ha mindenki elkötelezett a pozitív változás mellett.”

Az UL Solutions korábban az ABB Electrification Smart Power két, a kínai Hsziamenben és Hszinhuaban működő létesítménynek adott arany minősítést, mivel ezek az üzemek 99, illetve 95%-kal csökkentették a hulladékok lerakótelepen történő elhelyezésének arányát. „A haladás és az átláthatóság iránti elkötelezettségünkkel összhangban az a célunk, hogy 2025-re minden jelentős gyártóüzemünk UL-tanúsítással rendelkezzen” – mondta Bottarelli. 

 

 

Az UL Solutions platina minősítése a frosinonei csapat folyamatos erőfeszítéseinek eredménye, és bizonyítja, hogy a létesítmény a felelős és innovatív hulladékgazdálkodási stratégiájával hatékonyan segíti a fenntarthatóság ügyét. Az ABB Frosinone részt vesz az ABB „Mission To Zero” programjában is.  A gyár intelligens energiagazdálkodási megoldásokat és megújuló energiaforrásokat használ a szénlábnyom folyamatos javítása érdekében.

Az UL Solutions környezetvédelmi-teljesítmény érvényesítési eljárása előírja, hogy egy létesítménynek a keletkező hulladék legalább 90%-t olyan módszerekkel (a hulladék energiává történő alakítása nem tartozik a preferált módszerek közé) kell kezelni, amelyekkel megelőzhető a hulladék lerakótelepen történő elhelyezése. Az UL 2799A platina minősítés elérése érdekében a teljes frosinonei telephelyen keletkező hulladék 100%-át olyan módszerekkel kezelik, hogy az üzemből egyáltalán nem kerül hulladék lerakóba. A hulladék döntő részét újra felhasználják, újrahasznosítják vagy komposztálják, 9%-át pedig energiatermelésre használják fel.

 

 

Az UL Solutions környezetvédelmi projektfelelőse, Chiara Della Ducata elmondta: „A hulladéklerakókba történő elhelyezés megelőzését szolgáló cél eléréséhez átfogó, felelős megközelítésre van szükség a termékek és anyagok gyártása, fogyasztása és elhelyezése terén. Az UL Solutions független környezetvédelmi-teljesítmény ellenőrzési és tanúsítási programjának alkalmazásával az ABB Frosinone a hulladékok környezettudatos és innovatív módon történő kezelésével bizonyította elkötelezettségét a körforgásos gazdálkodási elvek iránt. A „Platinum Zero Waste to Landfill” minősítés elnyerését követően az ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy az ABB Frosinone minimalizálja az elektrifikáció terén alkalmazott termékei környezeti hatását.”

A munkatársak képzése döntő szerepet játszott az oktatásban, az önálló döntési hatáskör bővítésében és egy olyan kultúra kialakításában, amelyben a hulladékmentesség mindenki számára prioritás. A képzések és workshopok elsősorban a hulladéknak a hatályos környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő kezeléséről és a hulladék szelektív gyűjtésének fontosságáról szóltak. A hulladékok meghatározása és szétválogatása a gyár minden olyan pontján biztosított, ahol hulladék keletkezik. A frosinonei telephelyen mintegy 170 felcímkézett szelektív tároló áll rendelkezésre a gyártás során keletkező hulladék számára. Minden egyes munkaállomáson a papír, a kartonpapír és a műanyag szelektív gyűjtését biztosító konténerek állnak rendelkezésre.

 

 

Az ABB az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megteremtéséhez nélkülözhetetlen technológiákat szállít, amelyeket úgy állít elő, hogy a lehető legkisebb legyen azok környezeti lábnyoma. A fenntarthatóság elve az ABB-megoldások életciklusának minden szakaszába beépül. Az ABB Frosinone korszerű megszakítókat gyárt a megújuló energiaforrásokhoz, a mikrohálózatokhoz, valamint a digitális energiamenedzsment számára. A telephely villamos energiájának 100%-a tanúsított megújuló forrásokból származik, a hulladék 100%-át újrahasznosítják vagy újra felhasználják (hulladéklerakóba nem szállítanak hulladékot), az üzem beszállítói számára előírt fenntarthatósági program pedig folyamatos javulást eredményez a Scope 3 szerinti CO2-kibocsátás terén.  

Az 1969-ben alapított ABB Frosinone a vállalatcsoport egyik kiválósági központja, amely kisfeszültségű megszakítók fejlesztésére és gyártására szakosodott. A telephely évente több mint 3,5 millió megszakítót gyárt, és több mint 1000 embert foglalkoztat. A telephely részt vesz az ABB „Mission To Zero” programjában, és Olaszországban egyike az „Ipar 4.0 világítótorony” (Industry 4.0 Lighthouse) minősítést szerző létesítményeknek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36