Elindult a Ganz tápiószelei naperőműparkjának kivitelezése

forrás: Prím Online, 2023. október 22. 11:51

Hivatalosan is megkezdődött a tápiószelei Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2 MW teljesítményű naperőműparkjának a kivitelezése. A mintegy 11 millió euró értékű Energiafelhasználás Optimalizálási Program keretében megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét 2024-től megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd. A vállalat a tápiószelei üzem energiahatékonyságának javítása érdekében indította el a beruházást, amelynek részeként a gyáregység területén belül is több energetikai fejlesztést fog végrehajtani.

3 hektár területen egy összesen 2 MW névleges teljesítményű naperőművet létesít a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a tápiószelei, transzformátorokat és forgógépeket gyártó üzemében. A naperőmű kivitelezési munkálatait ünnepélyes keretek között 2023. október 18-án kezdték meg. A Ganz Energiafelhasználás Optimalizálási Programjának legfontosabb elemeként megvalósuló beruházás szerelési munkálatai várhatóan még az év vége előtt befejeződnek, és 2024 második negyedévétől a gyáregység energiaszükségletének jelentős részét már ténylegesen a nap energiájának hasznosításával előállított áram fogja biztosítani.

 

A 145 éves tapasztalattal rendelkező vállalat, az egyedi, nagyfeszültségű villamos berendezések – transzformátorok, motorok és generátorok – európai piacának meghatározó szereplőjeként központi gyáregysége működésének fenntarthatóbbá tételét, energiahatékonyságának jelentős javítását tűzte ki célul a következő évre. Az európai uniós szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre és fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzésekkel összhangban a Ganz is elkötelezett, hogy szintet lépjen a fenntartható vállalati működés terén. Ennek érdekében indította el a vállalat az Energiafelhasználás Optimalizálási Programját, amely az energiaoptimalizációt és az energetikai korszerűsítést célzó beruházásait fogja össze. Ennek keretében a Ganz a szén-dioxid-kibocsátását közel 40%-kal tervezi csökkenteni 2024. végéig. 

 

 

A fejlesztési program részeként a Ganz a termelési folyamatainak energiahatékonyságát és a termelési folyamatban a megújuló energia hasznosítás mértékét is javítani kívánja, valamint a transzformátor- és a forgógépgyár épületeinek energiahatékonyságát is növeli. Az új, korszerű gépészeti megoldások telepítése mellett a társaság hőszigeteléssel kívánja tovább csökkenteni gázfelhasználásának mennyiségét.

 

„A Ganz nagy fejlődésen ment át az elmúlt években: stabilizálta működését és nemzetközi pozícióját, valamint komoly lépéseket tett a digitalizáció területén. Mostanra pedig szintet léphetünk és a fókuszunkat arra helyezhetjük, hogy az energetikai piac kiemelt szereplőiként a gyártási folyamataink is minél fenntarthatóbbak legyenek. A tápiószelei gyárunk mellé tervezett naperőműpark vállalatunk átfogó fenntarthatósági törekvésének első és talán legfontosabb lépése, amellyel csökkentjük a fosszilis energiahordozóktól való függésünket. Az Energiafelhasználás Optimalizálási Programunk megvalósítása révén pedig úgy tudjuk hatékonyabbá tenni gyártóegységünk működését, hogy egyszerre tudjuk jobb fenntarthatósági mutatókkal és versenyképesebben kiszolgálni partnereink igényeit” – mondta Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója. 

 

A Ganz fenntarthatósággal kapcsolatos célkitűzései támogatására közel 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Gyármentő Program keretében, amely a nagyvállalatok számára nyújt támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz. A Külügyminisztériummal aláírt Támogatási Szerződés a vállalat nemzetközi versenyképességét is támogatja.

 

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. az elmúlt 3 évben jelentős változáson ment keresztül, mára pedig újra egy nemzetközileg is ismert és elismert márkává nőtte ki magát. Az energetikai piacon egyedi tervezésű és egyedi gyártású magas hozzáadott értéket képviselő – elsősorban export piacra szánt – termékeivel van jelen. A vállalat 2022. évi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36