Így változtatja meg a jövő munkahelyét az 5G

forrás: Prím Online, 2023. november 23. 20:27

Az 5G hálózatra épülő digitális ipari fejlesztések, többek között az olyan alkalmazások, mint a kiterjesztett valóság és a mesterséges intelligencia, illetve a hálózatba kapcsolt gépek megoldást jelenthetnek az egyre öregedő társadalom foglalkoztatására, mert képesek kiváltani a nagy fizikai terheléssel járó és kockázatos munkafolyamatokat – hangzott el az 5G Smart Factory Fórumon, amelyet a Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának pátyi üzemében rendeztek meg. 

A vállalat létesítményében tavaly zárult le az a teljes körű digitális fejlesztési beruházás, amely lehetővé tette, hogy az 5G-re épülő automatizált megoldások mára kiforrott, működő és megtérülő gyakorlatokká váljanak. A fejlesztés eredményeként a létesítmény hatékonysága általánosságban 30 százalékkal, bizonyos folyamatoknál 40 százalékkal növekedett, emellett a kockázat több helyen 50 százalékkal csökkent.

 

Az 5G Smart Factory Fórum keretében iparági szakértők az 5G-alapú innovatív megoldások alkalmazási lehetőségeit, előnyeit és a jövőbeli perspektíváit vitatták meg. Vicky Zhang, a Huawei Globális Vállalati Kommunikációs Osztályának alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az üzemben alkalmazott mesterséges intelligencia-, kiterjesztett valóság- és számítási felhő-technológiákat integráló innovatív megoldások már kiforrott, működő gyakorlatok, amelyek kézzelfogható üzleti és társadalmi értéket hordoznak: „A Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának pátyi létesítményének tavaly lezáruló, teljes körű digitalizációja lehetővé tette az önvezető járművek, a mesterséges intelligencia által vezérelt minőség-ellenőrzés, és a kiterjesztett valóság által támogatott távoli karbantartás bevezetését, amelyek a jövő intelligens gyárainak tipikus alkalmazásai és alapvető képességei lesznek” – mondta Zhang. – „A Huawei olyan nemzetközi szervezetekkel partnerségben, mint az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO), arra törekszik, hogy világszerte előmozdítsa az 5G ipari infrastruktúra-megoldások alkalmazását.”

 

 

Az új technológiák kisebb fizikai terhelést és nagyobb biztonságot jelentenek

 

Dr. Ulrike Fasbender, a németországi Hohenheimi Egyetem professzora a Huawei pátyi üzemét a digitalizáció által ösztönzött gyors fejlődés és innováció kiváló példájaként említette: „A digitális megoldások, például a kiterjesztett valóság és az 5G kapcsolat által lehetővé váló önvezető targoncák hatása valódi változást jelent a munkahelyeken. Ezek a technológiák lehetővé teszik a hatékonyabb munkavégzést az alkalmazottak számára, miközben megóvják őket a megerőltető vagy kockázatos feladatoktól. Az ehhez hasonló módon javuló munkakörülmények döntő fontosságúak lesznek a foglalkoztatás szempontjából, ha figyelembe vesszük, hogy a dolgozó népesség átlagéletkora egyre növekszik.”

 

Dr. Fasbender szerint azok az országok és vállalatok, amelyek nem használják ki megfelelően a technológiát, elveszítik versenyképességüket a digitális gazdaságban, és a gazdaság csak akkor maradhat dinamikus, ha az ipart kiszolgáló ökoszisztémák körül forog.

 

Papp Sándor, az Európai Ellátó Központ igazgatóhelyettese hozzátette: „Először 2019 végén vezettünk be 5G hálózatra épülő automatizálási megoldásokat. Azóta a pátyi üzemben saját maghálózat és egy, a felhőhöz hasonló, úgynevezett helyi, edge computing rendszer működik együtt, amelyek lehetővé tették az önvezető járművek implementálását és a teljes logisztikai rendszer automatizálását.”

 

 

A technológiai fejlesztések bevezetése óta a pátyi üzem hatékonysága általában 30 százalékkal – bizonyos folyamatoknál 40 százalékkal – növekedett, és ez a szám a jövőben jelentősen tovább emelkedhet. Jelentősen csökkent többek között a raktári és termelési átfutási idő, 50 százalékkal csökkent a hibarizikó egyes terméksorokon, valamint kiemelkedő munkabiztonsági körülmények valósultak meg. Szintén kulcsfontosságú előrelépés a privát 5G hálózat jóvoltából a teljes gyárat érintő kiemelkedően magas adatbiztonság.

 

Globális szövetség a mesterséges intelligencia előmozdításáért

 

Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete, többek között a Huawei-jel együttműködésben idén júliusban indította el a „Mesterséges intelligencia felhasználása az ipar és a gyártás területén” elnevezésű globális kezdeményezést (AIM Global). Az állami és magánpartnereket tömörítő szövetség olyan együttműködést és tudásmegosztást előtérbe helyező platformmá szeretne válni, amely felkarolja és támogatja a mesterséges intelligenciához kapcsolódó technológiák innovációját és alkalmazását az ipari és gyártási szektorban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36