A karácsonyi raktár-őrület ellen is bevetheti lelkes drónpilótáit ez a magyar startup

forrás: Prím Online, 2023. december 2. 10:18

Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Végső soron az áruellátási nehézségeket is enyhítheti a magyar Aeriu megoldása, amelyet nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezetett raktárába. 

A Covid óta azt tapasztaljuk, hogy egyre több a hiányzó, vagy nehezen beszerezhető árucikk a piacon, például többet kell várni a legtöbb új autóra. Holott korábban akár az átlagember, akár egy cég beszerzési felelőse megtalált szinte minden szükséges árucikket. Ma azonban az ellátási láncok alaposan felborultak, és csak lassan állnak helyre. A legmodernebb technikát kell bevetni ahhoz, hogy enyhüljön ez az óriás nyomás, különösen például a vállalati évzárások, illetve a karácsony jelentette szállítási-raktározási főszezonban.

 

Az, hogy a szállítás-raktározási ágazat egyre növekvő nyomás alatt van, illetve egyre ellenállóbbnak kell lennie, az nem is kérdés, a hírekben egymást érik a gyári tüzekről, a kibertámadásokról, a kikötői zavarok és visszahívásokról szóló hírek. Erre jönnek a gyári zavarok, perek, sztrájkok, cégfelvásárlások és vezető váltások. A Resilinc pár hete közzétett kutatása szerint 2023 júniusáig összesen közel 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc összes iparágban, ami 3%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

 

A nehezebb gazdasági helyzet, a magas infláció miatti sztrájok, tüntetések, továbbá a munkaerőhiány a világon mindenütt nagy probléma: az efféle zavarok jelentetették az egyik legfontosabb logisztikai kihívást. A kutatás szerint a fenti gondok 136%-kal nőttek 2022 első félévéhez képest.

 

A Resilinc szerint az egészségügy, a csúcstechnológia, az autóipar, a repülőgépipar, valamint az élelmiszer- és italgyártás szembesült a leginkább a szállítás-raktározási problémákkal. De a globálisan közel háromszorosára emelkedő céges csődök, illetve a csökkenő céges nyereségek is tetézték a bajt. (Érdekesség: a Resilinc adatait az EventWatchAI nevű mesterséges intelligencia platform gyűjtötte össze, amely világszerte 104 millió különböző forrásból gyűjti az információkat, 200 országból.)

 

 

Nyakunkon a karácsonyi káosz!

 

Nyilván cégek ezrei igyekeznek különféle technológiákkal enyhíteni a munkaerőhiányon, illetve a fent részletezett kihíváson. Az egyik ilyen lehetséges megoldás a drónok alkalmazása nem csak a kiszállításban, de már a raktári folyamatok gyorsításában is. „Elképesztő drón-forradalom zajlik nem csak a harctereken vagy a hobbisták körében, de immár a raktárakban is” – mondja Ellenrider Gergely. A hazai, eddig 100, illetve 200 ezer eurónyi kockázati tőkét gyűjtő, számos tehetséges hazai mérnököt foglalkoztató dróntechnológiai vállalkozás, az Aeriu alapító-ügyvezetője szerint a pörgős karácsonyi logisztikai főszezont rendszerint az év végi leltárazási őrület követi a legtöbb cégnél. A leltározás azonban – főként az itthon is jellemző munkaerőhiány miatt – nem csak kellemetlenségeket, de csúszásokat, ellátási problémákat, termelési fennakadásokat is okozhat januártól. 

 

A legjobb raktárosból lesz a legjobb drónpilóta

 

Az ellátási láncok problémáin akár a nagy, akár a kisebb, de modern, magaspolcos raktárakban sokat segíthetnek a drónos megoldások, amelyek közül immár szerencsére egy magyar vállalkozás is kínál egyet. 

 

A karácsonyi szezont tehát az év végi leltározási őrület követi a legtöbb cégnél, és mint az Aeriu alapító-ügyvezetőjének beszámolójából kiderül: a raktári dolgozók többsége lelkes, önként jelentkezik drónpilótának. Az alábbi videóból pedig kiderül, hogy miként működik ez a remek hazai fejlesztés.

 

 

De hogyan zajlik egy ilyen oktatás? A drónpilóta jelölteknek kétnapos képzésben volt részük. Először elméleti oktatást kaptakaz aerodinamika alapjairól, például, hogy hogyan működnek a drónok, és milyen törvények és szabályok vonatkoznak a használatukra. Az első délutánon pedig lehetőségük volt összeszerelni a drónokat és megtanulni az irányítás alapjait is. A következő napon a bonyolultabb mozgásokat gyakorolták. Ezután ellátogattak a raktárba is, hogy kipróbálják, hogy hogyan történne a tényleges munkavégzés.

 

Az Aeriu vezetőinek meglepetésére a legtöbb dolgozó önként jelentkezik drónpilótának, és nagyon könnyűnek és intuitívnak találják az irányítást. „Ez remek módja annak, hogy a munkát szórakoztató tevékenységgé tegyük. A drón irányítása felelősséget igényel, de nem nehéz megtanulni. A raktárkészlet ellenőrzési feladatok világosak és egyszerűek lettek." – mondta Kós Bence, az Aeriu egyik legújabb üzleti partnerének az S.E.G.A. Hungary egyik friss, lelkes drónpilótája. 

 

A 14 országban 6 ezer főt foglalkoztató globális autóalkatrész gyártó SEG Automotive (Starters E-Component Generators Automotive) magyar leánya a S.E.G.A. Hungary. A cég magas minőségű hajtáslánc-komponenseket fejleszt és gyárt Miskolc mellett egy 50 ezer négyzetméteres gyárban, amelyhez egy közel négy futballpályányi méretű, hatalmas raktárcsarnok is kapcsolódik.

 

Így 80%-kal kevesebb eszköz- és 35%-al kevesebb raktáros kell 

 

Az S.E.G.A. Hungary tehát a Aeriu raktár drónjai mellett tette le a voksát. Szigorú előírások alapján átvizsgálták a teljes megoldást, amellyel szemben elvárás volt, hogy könnyen integrálható legyen a meglévő munkafolyamatokba. A S.E.G.A. öt drónt vásárolt az Aeriu-tól. Az ismert drón szállító, a DJI eszközeire épülő hazai megoldás révén jelentősen csökkentek az egészségügyi és biztonsági kockázatok, továbbá nőtt a hatékonyság. A rendszeres készletellenőrzés munkaerőköltsége legalább 3-5 millió forintot tesz ki egy átlagos raktárban, amelyet mintegy harmadával képesek csökkenteni az Aeriu drónjai, de például az emberek magasba emelésének veszélyei és költségei is jelentősen, 80-90 százalékkal csökkenthetők. Az adott projektben a leltározáshoz mintegy 80%-kal kevesebb műszaki felszerelést vettek igénybe, és a részt vevő kollégák számát is 35%-kal csökkentették.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36