Szétválik a Palm operációsrendszer- és hardverrészlege

Tóth Kristóf, 2001. július 29. 20:37
A világ vezető PDA eszközöket gyártó cége a közeljövőben szét fogja választani a társaság hardvereszközöket fejlesztő és készítő egységét a Palm OS operációs rendszer fejlesztéseit és licencelését végző részlegétől.
Carl Yankowsky, a Palm Inc. vezérigazgatója már hónapok óta foglalkozott az üzletágak szétválasztásának gondolatával. A legfrissebb hírek szerint a társaság a napokban eldöntötte, megvalósítja a szétválást, amely során a Palm Inc. Platform Solutions Group részlege, amely a Palm OS operációs rendszert fejleszti, egy különálló leányvállalattá alakul.

Az új leányvállalatot továbbra is a Palm vezetőbizottságának tagjai fogják irányítani, elnöke pedig David C. Niegel lesz, közölte a társaság. Yankowsy elmondása szerint a társaság szeretné megerősíteni a két részleg függetlenségét. A cég vezetői szerint a szétválás elősegíti a partnercégek jobb kiszolgálását, és a társaság összértéke is megnő. A szétválásra az év vége előtt fog sor kerülni.

A Palm olyan kéziszámítógép- és mobilgyártóknak licenceli Palm OS operációs rendszerét, mint a Sony, a Kyocera és a Handspring. A társaság közvetlen hardvergyártó partnereinek száma mintegy 12, operációs rendszere pedig a PDA eszközök 88%-ában, vagyis mintegy 16 millió eszközben található meg.

A társaság becslései szerint a Palm bevételeinek 95%-a a hardvereladásokból származik, a konkurencia hatására az utóbbi időben azonban jelentősen visszaesett ezen Palm PDA eszközök kereslete. A Palm legnagyobb ellenfele a Compaq, amely iPaq eszközeivel egyre nagyobb problémát okoz a társaságnak. A Gartner piackutató cég szerint a Compaq a közeljövőben átveheti a társaságtól a vezető pozíciót a PDA eszközök piacán. A Palm több eszközt ad el, a Compaq Microsoft Pocket PC-alapú iPaq eszközei viszont jóval drágábbak, így nagyobb bevételt termelnek.

Kulcsszavak: Palm +céginfo pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36