Elsőségre pályáznak a magyar tolmácskesztyű fejlesztői

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 5. 14:02

A siket felhasználó felhúzza a kesztyűt, a zsebébe teszi a telefont, amelyen keresztül jelnyelven tud kommunikálni, a telefon ugyanis felolvassa azt, amit a felhasználó eljelelt. A Szondában egyik témája a magyar fejlesztésű tolmácskesztyű volt.

Egy kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás egyáltalán nem véletlen találkozásából született a tolmácskesztyű, amely a siketek és a hallók közti gördülékeny kommunikációt teszi lehetővé. Az innovatív segédeszköz hangos szöveggé alakítja a jelnyelvi kézjeleket, így lehetővé teszi, hogy a beszéd- és halláskárosult emberek anyanyelvükön, azaz jelnyelven kommunikáljanak halló társaikkal.

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) éppen a héten ünnepelte ötvenedik évfordulóját. Az intézet az új eszköz egyik fejlesztője, a másik az Euronet Zrt.

Mátételki Péter, a SZTAKI munkatársa elmondta, a tolmácskesztyűben ujjpercenként van beépítve egy-egy mozgásérzékelő. A szenzorok térbeli abszolút helyzetet határoznak meg. A szenzorok relatív helyzetéből megállapítható az összes ujjízület behajlítottsága, ezekből az adatokból pedig digitális kézlenyomat áll össze. A kesztyű az információkat vezeték nélküli módban átküldi a mobiltelefonnak, és annak speciális szoftvere feldolgozza a jeleket. Ennek eredménye egy érthető, beszélt nyelvi szöveg, amelyet a telefon felolvas a kommunikációs partnernek. A telefont, melyből a másik személynek hallania kell az eszköz hangját, elérhető helyre kell tenni – tette hozzá.

Mátételki Péter azt is elmondta, hogy a projekt mostani szakaszában a másik irányú kommunikációval nem foglalkoznak, azt feltételezik, hogy a halló ember által beszédben közölteket a siket személy szájról leolvassa.

Az eszközről való ötleteléskor elsősorban olyan fejlesztésre gondoltak, ami a felhasználó produktivitását segíti, tehát lehetővé teszi, illetve megkönnyíti egyebek mellett a banki ügyintézést, a bevásárlást vagy a munkavégzést.  Brózik Gábor, az Euronet Zrt. részéről azt mondta, prototípusról van szó; az első verzió ügyintézésre alkalmas, a későbbiekben próbálják tökéletesíteni az eszköz képességeit.

A világon máshol is léteznek hasonló kezdeményezések, de termék még egyikből sem lett, elképzelhető, hogy a magyar tolmácskesztyű lesz az első a piacon. A termékben nagy potenciál van, mert elképzelhető, hogy akár ipari, akár játékkonzolok vezérlésére is lehet használni.

Forrás: Kossuth Rádió/Szonda / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50