Az ABB Frosinone elnyerte az UL Solutions platina minősítését

forrás: Prím Online, 2023. június 19. 12:50

Az Olaszországban működő ABB Frosinone az első ABB-létesítmény a világon, amely a hulladéklerakóba történő elhelyezés kiváltását biztosító módszereiért elnyerte az UL Solutions platina minősítését. A minősítést a UL2799A számú, a hulladékmentesség osztályozásához kidolgozott ellenőrzési és tanúsítási eljárás (Environmental Claim Validation Procedure for Zero Waste Classifications) alapján ítélték meg. A platina minősítés eléréséhez a frosinonei gyár hulladékának 100%-át olyan módszerekkel hasznosítják, amelyek szükségtelenné teszik a hulladékok lerakóba helyezését. 

A hulladéklerakóba történő elhelyezés kiváltását biztosító hulladékgazdálkodási cél elérése központi szerepet játszik az ABB erőforrás-kímélő és a körforgásos szemléletet elősegítő környezetvédelmi törekvéseiben. Az ABB 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiája túlmutat azon, hogy az energetikai átálláshoz szükséges kulcsfontosságú technológiákkal aktívan elősegíti az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítását. A vállalat az értékláncában, valamint a termékeinek és a megoldásainak életciklusa során is fenntartható gyakorlatokat valósít meg.

 

 

Az ABB Electrification Smart Power üzleti fenntarthatósági vezetője, Alessandro Bottarelli így nyilatkozott: „A teljes értékláncunkban azon dolgozunk, hogy fenntarthatóbb megoldásokat kínáljunk minden érdekelt fél számára. A független ellenőrző szervezet platina minősítéssel díjazta a hulladék legfenntarthatóbb, egyben körkörös hasznosítását célzó hulladékgazdálkodási rendszerünket; mindez azt igazolja, hogy nagy célokat lehet elérni, ha mindenki elkötelezett a pozitív változás mellett.”

Az UL Solutions korábban az ABB Electrification Smart Power két, a kínai Hsziamenben és Hszinhuaban működő létesítménynek adott arany minősítést, mivel ezek az üzemek 99, illetve 95%-kal csökkentették a hulladékok lerakótelepen történő elhelyezésének arányát. „A haladás és az átláthatóság iránti elkötelezettségünkkel összhangban az a célunk, hogy 2025-re minden jelentős gyártóüzemünk UL-tanúsítással rendelkezzen” – mondta Bottarelli. 

 

 

Az UL Solutions platina minősítése a frosinonei csapat folyamatos erőfeszítéseinek eredménye, és bizonyítja, hogy a létesítmény a felelős és innovatív hulladékgazdálkodási stratégiájával hatékonyan segíti a fenntarthatóság ügyét. Az ABB Frosinone részt vesz az ABB „Mission To Zero” programjában is.  A gyár intelligens energiagazdálkodási megoldásokat és megújuló energiaforrásokat használ a szénlábnyom folyamatos javítása érdekében.

Az UL Solutions környezetvédelmi-teljesítmény érvényesítési eljárása előírja, hogy egy létesítménynek a keletkező hulladék legalább 90%-t olyan módszerekkel (a hulladék energiává történő alakítása nem tartozik a preferált módszerek közé) kell kezelni, amelyekkel megelőzhető a hulladék lerakótelepen történő elhelyezése. Az UL 2799A platina minősítés elérése érdekében a teljes frosinonei telephelyen keletkező hulladék 100%-át olyan módszerekkel kezelik, hogy az üzemből egyáltalán nem kerül hulladék lerakóba. A hulladék döntő részét újra felhasználják, újrahasznosítják vagy komposztálják, 9%-át pedig energiatermelésre használják fel.

 

 

Az UL Solutions környezetvédelmi projektfelelőse, Chiara Della Ducata elmondta: „A hulladéklerakókba történő elhelyezés megelőzését szolgáló cél eléréséhez átfogó, felelős megközelítésre van szükség a termékek és anyagok gyártása, fogyasztása és elhelyezése terén. Az UL Solutions független környezetvédelmi-teljesítmény ellenőrzési és tanúsítási programjának alkalmazásával az ABB Frosinone a hulladékok környezettudatos és innovatív módon történő kezelésével bizonyította elkötelezettségét a körforgásos gazdálkodási elvek iránt. A „Platinum Zero Waste to Landfill” minősítés elnyerését követően az ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy az ABB Frosinone minimalizálja az elektrifikáció terén alkalmazott termékei környezeti hatását.”

A munkatársak képzése döntő szerepet játszott az oktatásban, az önálló döntési hatáskör bővítésében és egy olyan kultúra kialakításában, amelyben a hulladékmentesség mindenki számára prioritás. A képzések és workshopok elsősorban a hulladéknak a hatályos környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő kezeléséről és a hulladék szelektív gyűjtésének fontosságáról szóltak. A hulladékok meghatározása és szétválogatása a gyár minden olyan pontján biztosított, ahol hulladék keletkezik. A frosinonei telephelyen mintegy 170 felcímkézett szelektív tároló áll rendelkezésre a gyártás során keletkező hulladék számára. Minden egyes munkaállomáson a papír, a kartonpapír és a műanyag szelektív gyűjtését biztosító konténerek állnak rendelkezésre.

 

 

Az ABB az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megteremtéséhez nélkülözhetetlen technológiákat szállít, amelyeket úgy állít elő, hogy a lehető legkisebb legyen azok környezeti lábnyoma. A fenntarthatóság elve az ABB-megoldások életciklusának minden szakaszába beépül. Az ABB Frosinone korszerű megszakítókat gyárt a megújuló energiaforrásokhoz, a mikrohálózatokhoz, valamint a digitális energiamenedzsment számára. A telephely villamos energiájának 100%-a tanúsított megújuló forrásokból származik, a hulladék 100%-át újrahasznosítják vagy újra felhasználják (hulladéklerakóba nem szállítanak hulladékot), az üzem beszállítói számára előírt fenntarthatósági program pedig folyamatos javulást eredményez a Scope 3 szerinti CO2-kibocsátás terén.  

Az 1969-ben alapított ABB Frosinone a vállalatcsoport egyik kiválósági központja, amely kisfeszültségű megszakítók fejlesztésére és gyártására szakosodott. A telephely évente több mint 3,5 millió megszakítót gyárt, és több mint 1000 embert foglalkoztat. A telephely részt vesz az ABB „Mission To Zero” programjában, és Olaszországban egyike az „Ipar 4.0 világítótorony” (Industry 4.0 Lighthouse) minősítést szerző létesítményeknek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50