A következő generációs intelligens település az energiahatékony életmód korszakát hozza el

forrás: Prím Online, 2023. november 11. 10:27

A svédországi Brobyholmban, új családi házakból álló ingatlanfejlesztés a világ egyik legokosabb lakókomplexumává válik a telepített technológia összekapcsolhatóságának köszönhetően. Az energiatermelés, -megosztás és -optimalizálás révén a lakosok alacsonyabb energiaszámlákra, valamint jobb fenntarthatósági mutatókra számíthatnak. A nyílt technológiának, az iparági szabványok alkalmazásának és a gyártók innovációs együttműködésének köszönhetően soha ennyi technológia nem volt még integrálva, és vált teljesen átjárhatóvá egy okosotthonfejlesztésben.

A brobyholmi otthonok lesznek az első olyan lakóépületek, amelyek lakói az ABB-free@home és a Samsung SmartThings közös rendszerén keresztül egy holisztikus okosotthon-megoldáshoz férhetnek hozzá, így biztosítva a háztartások zökkenőmentes irányítását. Minden okosotthon-termék és -készülék zökkenőmentesen és biztonságosan csatlakozik majd az integrált rendszerhez a Samsung SmartThings alkalmazáson vagy eszközön keresztül.

 

 

Az energiamegosztási technológia és rendszerek játsszák majd a legfontosabb szerepet Brobyholmban. Az energiamegosztás során a főbb elektromos berendezések, például a lakóközösségben lévő EV-töltők és napelemes inverterek üzemét szinkronizálják, így a terhelésszabályozással optimalizálni tudják az energiafelhasználást. A Samsung intelligens készülékei, például a hőszivattyúk, mosógépek és mosogatógépek úgy programozhatók, hogy akkor működjenek, amikor a legkedvezőbbek a villamosenergia-tarifák, és amikor a napenergia-tárolás szintje elegendő. Az egyes házakon elhelyezett napelemtáblák az egész közösség energiafogyasztását szolgáló akkumulátorokat töltik fel. 

 

 

Mivel napjainkban az energiaárak kérdése Európa-szerte komoly aggodalomra ad okot a politikai vezetők és a lakosság körében egyaránt*, ezért fontos kiemelni, hogy ez a fejlesztés olyan hatékony energiagazdálkodási rendszert is biztosít, amely részletes mérési adatokat nyújt az energiafogyasztásról, automatikusan szabályozza a belső világítást a külső fényviszonyok alapján, és optimalizálja a hűtési és fűtési rendszereket a kültéri hőmérséklet vagy a napsütés függvényében. 

 

Brobyholm, amelyet Svédország vezető ingatlanfejlesztő vállalata, az S. Property Group kivitelezett, körülbelül 35 perces utazással érhető el Stockholmból. A technológiai terén vezető ABB és Samsung mellett, az S Property Group partneri együttműködést folytat a skandináv OBOS ingatlanfejlesztő vállalattal, a portugál, tiszta energiával foglalkozó CleanWatts-szal, a napenergia- és tárolórendszer-technológia globális piacvezetőjének, az intelligens energiagazdálkodási és e-töltési megoldások szállítójával, az SMA-val, valamint a globális mobilhálózat-szolgáltatóval, a Three Sweden céggel, amely az 5G hálózatot biztosítja a brobyholmi lakókomplexum számára. 

 

 

Douglas Lundholm, az S Property ügyvezető igazgatója elmondta: „A brobyholmi új, intelligens település első lesz a maga nemében. Az energiatakarékosságot és -hatékonyságot kiemelt prioritásként kezelő, „energy-smart” település a technológia és a csatlakoztathatóság legújabb vívmányainak alkalmazásával a legmagasabb fenntarthatósági szabványoknak is képes lesz megfelelni az egyes otthonok és a teljes település szintjén egyaránt. A csúcstechnológiára alapozott, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, a jövő igényei szerint épített lakókomplexum a biztonságot és a kényelmet maximálisan kiszolgálja, a beépített szolgáltatások zökkenőmentesen irányítást biztosítanak.”  

 

A brobyholmi ingatlanfejlesztési területen 500, túlnyomórészt családi házas otthon kerül értékesítésre, néhány épületet pedig bérbeadásra építenek. A fejlesztési területen az otthonok számát a jövőben várhatóan 2000-re növelik. A látogatók a közeli Åkersbergában, az OBOS bemutatóházában, működés közben tekinthetik meg a technológiát. Az OBOS által megvalósított új generációs ingatlanfejlesztést a jövő évtől követendő modellként más projektekben is alkalmazni kívánják.

 

___________________

*https://www.consilium.europa.eu/en/policies/energy-prices-and-security-of-supply

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50