Hetvenéves a térképészképzés az ELTE-n

forrás: Prím Online, 2023. december 18. 16:25

Az ELTE lágymányosi campusán rendezett Térképészeti Tudományos Napon történeti visszatekintéssel, díjátadóval és tudományos előadásokkal ünnepelték az évfordulót.

Az MTA Társadalom – és Természetföldrajzi Tudományos Bizottságainak Kartográfiai Albizottsága és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézete december elején nyolcadik alkalommal rendezte meg a Térképészeti Tudományos Napot, amelyen megemlékeztek az intézet alapításának 70. évfordulójáról. Az ünnepi eseménynek az MTA székház felújítása miatt ezúttal az ELTE lágymányosi kampusza adott otthont.  

 

Zentai László intézetigazgató és Pataky Csilla, a támogató ELTE Alumni Központ vezetője (egyben az intézet volt hallgatója) köszöntője után José Jesús Reyes Nunez, az ELTE IK egyetemi docense, a Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association – ICA) térképrajzversenyének magyar szervezője átadta az ICA elnöke és főtitkára által szignált oklevelet Emmert Olivér 11 éves mohácsi diáknak, aki a verseny nemzetközi döntőjében első díjat nyert a 9-12 éves korcsoportban. 

 

 

A díjátadás után Klinghammer István és Zentai László korábbi, illetve jelenlegi igazgatók idézték fel az intézet elmúlt 70 évének legemlékezetesebb pillanatait. Az intézet oktatói, valamint doktorandusz és mesterszakos hallgatói tudományos előadásaikban mutatták be kutatásaikat, amelyek témái felölelték többek között a mai kartográfia változó paradigmáit, a magyar vonatkozású nyomtatott csillagtérképek és éggömbök történetét, Apianus térképvetületeinek eredetét, a Bakony–Balaton Geoparkban készített 3D-s geotopmodelleket és a gamma-dózisteljesítmény térképezését drónra integrált sugárzásmérő szenzorral.  

 

A tudományos szekciót követően ünnepélyesen átadták intézet könyv- és térképtárának muzeális értékeket őrző új archívumát, ahol a régi térképeket, glóbuszokat és a könyvtári gyűjtemény 1850 előtt kiadott darabjait őrzik. Az eseményre kamarakiállítást is rendeztek, ahol ízelítőt adtak az archívum kincseiből. Szintén a rendezvény keretében adták át az új műszerlabort, ahol a térképész-, geoinformatikus- és rokon képzésekben részt vevő oktatók és a hallgatók munkáját segítő eszközök kaptak helyet a korszerű drónoktól és szenzoroktól kezdve különféle geodéziai mérőműszerekig, nagy pontosságú helyzetmeghatározó készülékekig. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14