RIIA: célkeresztben "21. század kalózbazárjai"

Tóth Kristóf, 2001. október 3. 22:03
A Napster elleni per sikerét követően a zene- és filmipar a napokban újabb népszerű internetes fájlcsere-szolgáltatásokat, illetve azok kifejlesztőit vette célba.
A hollywoodi filmstúdiók, valamint a zeneipar a közelmúltban együttes támadást indított a milliók által használt Music City, Kazaa, illetve Grokster online szolgáltatások ellen. A cél a zeneszámok és filmek interneten keresztüli illegális másolásának visszaszorítása, illetve felszámolása. Az ipar korábbi célpontjait, a Napster, Aimster, illetve Scour társaságokat, illetve szolgáltatásokat már sikerrel "hatástalanította".

Az új generációs fájlcsere szolgáltatások felszámolása azonban korántsem lesz olyan egyszerű, mint annak idején a Napster kiiktatása volt. A Napsterrel ellenben az új szolgáltatások nem igényelnek központi rendszert, amelyen az elérhető fájlok listája megtalálható. Az érintett társaságok elmondása szerint a szolgáltatások még akkor is tovább élhetnek, ha maguk a cégek el is tűnnek a Föld színéről.

Mindez azonban nem tartja vissza a RIAA-t (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége), valamint az MPAA-t (Motion Picture Association of America - Amerikai Filmkiadók Szövetsége) attól, hogy célba vegyék a "21. század kalózbazárjait". - Nem nézhetjük tétlenül, hogy ezek a szolgáltatások tovább üzemeljenek, főként mivel a legális szolgáltatások hamarosan megjelennek - mondta Hilary Rosen, a RIAA vezérigazgatója.

Kérdéses, hogy a zene- és filmipar előbbre jut-e a szolgáltatásokat működtető társaságok beperelésével, mivel amennyiben a szolgáltatásokat sikerülne is felszámolni, minden bizonnyal újabbak lépnének a helyükbe. Ugyanakkor az sem biztos, hogy az ingyenes fájlcsere-szolgáltatások esetleges megszűnésével a felhasználók hajlandóak lennének fizetni az internetről letöltött filmekért és zenékért.

Kulcsszavak: jog RIIA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38