Az Intel is licenceli az AMD-féle HyperTransportot?

Tóth Kristóf, 2001. november 25. 19:53
Egyes belső hírforrások szerint könnyen elképzelhető, hogy az Intel a közeljövőben kénytelen lesz licencelni az AMD-féle HyperTransport adatátviteli technológiát.
A világ legnagyobb chipgyártója számára meglehetősen kínos lenne, ha valóban első számú konkurensétől kellene licencelnie technológiát a közeljövőben. Márpedig a társaságon belüli hírforrások pontosan ezt állítják.

A HyperTransport adatkommunikációs technológiát, amely kezdetben a Lightning Data Transport (LDT) nevet viselte, a processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) fejlesztette ki több partnercéggel együtt. A HyperTransport technológiát jelenleg száznál is több cég támogatja, köztük az nVidia Corp., az ATI Technologies, a VIA Technologies, a Silicon Integrated Systems (SiS), az ACER Labs. Inc. (ALi) és a Cisco Corp.

Az augusztusi Intel Developer Forumon (IDF) az Intel még gőzerővel ásta a gödröt a HyperTransportnak, de a hírek szerint elképzelhető, hogy a chipóriás kénytelen lesz licencelni azt. A jelképes licencdíj kifizetése minden bizonnyal nem jelent problémát a társaságnak, de egy ilyen lépés mindenképp rendkívül kínos lenne az Intel számára.

A hírforrások jelentése szerint a Cisco, amely társaság a hálózati eszközök terén igen nagy tekintéllyel bír, a HyperTransport Intel általi licenceléséhez kötötte a chipóriás hálózati chipjeinek megvásárlását. Mindez nem véletlen, hiszen a HyperTransport a hálózati eszközök terén esélyes a legnagyobb siker elérésére. Amennyiben a hír, amelyet egyébként célszerű fenntartásokkal kezelni, igaz, az Intel megpróbálja titokban tartani a dolgot, a jelek szerint meglehetősen kevés sikerrel.

Kulcsszavak: Intel AMD adatátvitel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36