Műsorszolgáltatók konferenciája: főszerepben a digitális tv és az internet

Tóth Kristóf, 2002. április 8. 20:23
Az internet, illetve a digitális tv főszerepet kapott a hétfőn megnyílt, Las Vegas-i National Association of Broadcasters 2002 konferencián.
A konferencia, amely 79 éve minden évben megrendezésre kerül, idén elsősorban az internet, a kábeles, műholdas, illetve hagyományos televíziózás egymáshoz való folyamatos közeledését emeli ki. A társaságok számos új technológia, digitális set-top box készülék, video-on-demand (videó rendelésre) megoldás, illetve személyi videofelvevő bejelentését, bemutatását a konferenciára időzítették.

Ipari szakértők szerint az idei konferencia fénypontját az internetes audio- és video-adatfolyamokon alapuló technológiák, illetve webes videoszolgáltatások képviselik. - Korábban is gyakran szóba került az interaktív digitális televíziózás, ez idáig azonban nem voltak meg azok az eszközök, amelyek egy-egy ilyen szolgáltatást elérhető távolságba hoztak volna - mondta Peggy Miles, az Intervox Communications elnöke, illetve az International Webcasting Association szövetség vezetője. - Most azonban az Adobe-tól az Apple-ön keresztül a RealNetworksig számos olyan szoftvercéget látunk, amelyek egyszerűen felhasználó szoftveres megoldásokat fejlesztenek az interaktív tv-szolgáltatásokhoz. Ezek a megoldások ráadásul nem csak a set-top boxokat célozzák, hanem az internetet is - tette hozzá.

A hasonló szolgáltatások elterjedését korábban visszatartotta a broadband internet-hozzáférések lassú elterjedése, a rendszerek kiépítésének magas költsége, illetve az általánosan elfogadott szabványok hiánya.

A konferencián bejelentett új technológiákkal és eszközökkel az amerikai társaságok a Federal Communications Commission bizottság által kijelölt 2006-os időpontig teljesen áttérhetnek a digitális műsorszorásra. A magas fejlesztési költségek miatt az átállás ezidáig lassan haladt.

A szoftverfejlesztők úgy vélik, az idei konferencián végre sikerülhet meggyőzni a műsorszolgáltatókat az internet alapú technológiák létjogosultságáról. A rendezvényen főszerephez jut az MPEG-4 videotömörítési technológia, amely a korábbi videotömörítési megoldásoknál akár négyszer nagyobb hatékonysággal csökkenti le a videotovábbításhoz szükséges sávszélességet. A technológia mindemellett kiváló megoldást nyújt az interaktív tartalmak set-top boxokba, illetve video-on-demand rendszerű vevőegységekbe való eljuttatására.

A NAB-konferencia eleinte elsősorban a rádiózás kérdéseivel foglalkozott, a televíziózás pedig csak később vált a rendezvény központi témájává. A National Association of Broadcasters konferencia 1998 óta foglalkozik a földi, műholdas, kábeles, digitális és intertetes televíziózás egymáshoz való közeledésével. A rendezvény látogatóinak száma tavaly 110 ezer volt, az idei évben pedig még ennél is többre számítanak a rendezők.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36